zmienne losowe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
krysia67
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 16 mar 2015, o 12:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

zmienne losowe

Post autor: krysia67 »

Obciążenie pamięci serwera w losowej chwili jego użytkowania jest zmienna losowa o gęstości skoncentrowanej na przedziale \(\displaystyle{ [0, 1]}\). Niech:
a)\(\displaystyle{ f(x)=cx(1-x)}\), b) \(\displaystyle{ f(x)=cx^2}\), c)\(\displaystyle{ f(x)=c(1-x)^2}\), d)\(\displaystyle{ f(x)=cx^2(1-x)}\), e)\(\displaystyle{ f(x)=cx(1-x)^2}\)

a) Ustal wartość stałej \(\displaystyle{ c}\),
b) Sporządź krzywą gęstości,
c) Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję obciążenia pamięci serwera.
d)Oblicz prawd. zdarzenia \(\displaystyle{ 1 > 0,6}\).
e) Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję średniego obciążenia pamięci \(\displaystyle{ 10}\)
komputerów
Ostatnio zmieniony 12 maja 2015, o 17:18 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

zmienne losowe

Post autor: leszczu450 »

Funkcja gęstości ma tę własność, że całka \(\displaystyle{ \int_{\RR}f(x)\dd{x}=1}\), gdzie \(\displaystyle{ f}\) to gęstość.
kryger_rio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2 cze 2013, o 09:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

zmienne losowe

Post autor: kryger_rio »

Edytuj leszczu! Ta całka musi się równać \(\displaystyle{ 1}\).
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

zmienne losowe

Post autor: leszczu450 »

Dzięki Wojtek! \(\displaystyle{ \LaTeX}\) mi coś zjadł!
ODPOWIEDZ