Naiv bayes

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
endrju_pn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 paź 2007, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Naiv bayes

Post autor: endrju_pn »

Witam wszystkich
Znalazłem takie zadanie w jednej z książek do uczenia maszynowego. Ale nie potrafię udowodnić tego zadnia :/ Dlatego proszę o pomoc


Naive Bayes bazuje na założeniu
niezależności cech w danej klasie, tzn. dla dowolnej klasy k i dowolnego wektora
\(\displaystyle{ x = (x1, . . . , x_{m} ),
P(x|y = k) = \prod_{j=1}^{m}
P( x_{j} |y = k)}\)
.
Czy to założenie implikuje założenie o
ogólnej niezależności cech:
\(\displaystyle{ P(x) = \prod_{j=1}^{m} P(x_{j} )}\)
bez warunkowania w danej klasie? Odpowiedź uzasadnij

Z góry dzięki za pomoc
kicaj

Naiv bayes

Post autor: kicaj »

Ani z niezależności cech w danej klasie nie wynika ogólna niezależność cech, ani na odwrót.
ODPOWIEDZ