Dystrybuanta typu ciągłego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
ika0906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 16 kwie 2015, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

Dystrybuanta typu ciągłego

Post autor: ika0906 »

Witam!
Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na następujące pytanie:

Dlaczego \(\displaystyle{ P(X = a) = 0}\) oznacza, że dystrybuanta jest ciągła?

Mam kilka "przypuszczeń", ale chciałabym, żeby ktoś mi to wyjaśnił konkretnie i w miarę prosto.

Z góry dziękuję!
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Dystrybuanta typu ciągłego

Post autor: leszczu450 »

Gdyby to prawdopodobieństwo było niezerowe, to w punkcie tym mielibyśmy tak zwany atom. A to wiąże się z tym, że w tym miejscu jest pewien skok.
ika0906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 16 kwie 2015, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

Dystrybuanta typu ciągłego

Post autor: ika0906 »

Czyli inaczej mówiąc byłaby wtedy dystrybuantą typu skokowego?
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Dystrybuanta typu ciągłego

Post autor: rafalpw »

\(\displaystyle{ P(X=a)=F(a^+)-F(a)}\) , gdzie \(\displaystyle{ F(a^+)= \lim_{x \to a^+}F(x)}\) i \(\displaystyle{ F}\) to dystrybuanta, więc jeśli jeśli \(\displaystyle{ P(X=a)=0}\), to \(\displaystyle{ F(a)=F(a^+)}\) , co oznacza, że \(\displaystyle{ F}\) jest ciągła w punkcie \(\displaystyle{ a}\) .

EDIT: to jest jeśli zakładamy, że dystrybuanta jest lewostronnie ciągła. Dla prawostronnie ciągłej rozumowanie jest analogiczne.
ika0906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 16 kwie 2015, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

Dystrybuanta typu ciągłego

Post autor: ika0906 »

Ok, rozumiem:) Dziękuję bardzo!
ODPOWIEDZ