Rozkład zmiennej losowej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
saturas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 21 lut 2015, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: saturas »

Mam problem z 2 zadaniami. Chciałbym, aby ktoś wytłumaczył krok po kroku, jako, że jutro wracam przed 19 do domu, a w środę mam kolokwium ze statystyki, chciałbym od razu zrozumieć

1.Znaleźć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=R^2}\) jeśli \(\displaystyle{ R}\) ma rozład jednostajny dla \(\displaystyle{ R\in <1,2>}\)

2.Funkcja gęstości dwuwymiarowej zmiennej losowej \(\displaystyle{ f(x,y)=1}\) dla \(\displaystyle{ x\in <0,2> \wedge\ \frac{x}{2} \le y \le 1}\) Wyznacz rozkłady brzegowe i sprawdź dla nich warunek normalizacji. Czy zmienne \(\displaystyle{ X,Y}\) są niezależne? Wyznacz linię regresji I-go rodzaju \(\displaystyle{ Y}\) względem \(\displaystyle{ X}\).

Byłbym bardzo wdzięczny za wyjaśnienie
ODPOWIEDZ