Mam problem z określaniem niezbędnej liczebności próby. Mam wzór \(\displaystyle{ d = u _{p} \cdot \frac{s}{ \sqrt{n} }}\) i mam problem skąd mam brać \(\displaystyle{ u_{p}}\)? Dowiedziałem się, że mam tej wartości szukać w tabeli dystrybuanty rozkładu normalnego ale nie mam pojęcia jak..
Może ktoś ma jakiś pomysł?
Zmienna standardowa rozkładu normalnego
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 24 lis 2012, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 18 razy
Zmienna standardowa rozkładu normalnego
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2015, o 14:02 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Zmienna standardowa rozkładu normalnego
\(\displaystyle{ u_p}\) to kwantyl rzędu \(\displaystyle{ 1-\frac{p}{2}}\) rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1)}\). Oznacza to, że \(\displaystyle{ \Phi(u_p)=1-\frac{p}{2}}\). \(\displaystyle{ \Phi}\) oznacza tu dystrybuantę rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1)}\).
Znajdziemy dla przykładu \(\displaystyle{ u_{0.02}}\). Więc mamy równość \(\displaystyle{ \Phi(u_{0.02})=0.99}\). Ale \(\displaystyle{ 0.99=\Phi(2.33)}\), więc \(\displaystyle{ u_{0.02}=2.33}\).
Ćwiczenie. Znajdź \(\displaystyle{ u_{0.05}}\).
Znajdziemy dla przykładu \(\displaystyle{ u_{0.02}}\). Więc mamy równość \(\displaystyle{ \Phi(u_{0.02})=0.99}\). Ale \(\displaystyle{ 0.99=\Phi(2.33)}\), więc \(\displaystyle{ u_{0.02}=2.33}\).
Ćwiczenie. Znajdź \(\displaystyle{ u_{0.05}}\).