Dystrybuanta empiryczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Dystrybuanta empiryczna

Post autor: leszczu450 »

Cześć!

Wiem. że borąc to coraz większą próbkę, dystrybunata empiryczna zbiega prawie na pewno do dystrybuanty teoretycznej. Jest to konsekwencją MPWL.

Następnie patrzę na twierdzenie Gliwienko-Cantelli.

Jeżeli \(\displaystyle{ X_1, X_2, \ldots, X_n, \ldots}\) jest próbką z rozkładu o dystrybuancie \(\displaystyle{ F}\), to

\(\displaystyle{ \sup_{- \infty <x < + \infty} \left| \overline{F_n}(x) - F(x)\right| \to 0}\)

prawie na pewno.

Czym różni się zatem fakt o którym wspomniałem na początku od tego twierdzenia?

Z góry dziękuję za pomoc.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Dystrybuanta empiryczna

Post autor: janusz47 »

Niczym się nie różni. Patrz drugą wersję twierdzenia Gliwenki-Cantellelli.
Na przykład w książce
Patrick Billingsley Prawdopodobieństwo i miara PWN Warszawa 1987.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Dystrybuanta empiryczna

Post autor: leszczu450 »

janusz47, jak to niczym? A dlaczego to supremum po \(\displaystyle{ x}\)?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Dystrybuanta empiryczna

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \bigwedge x\in R, \lim_{n\to \infty}\sup\left| F_{n}(x, \omega)- F(x)\right|=0.}\)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2015, o 19:52 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ