Przykład odnośnie filtracji i procesów stochastycznych

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Przykład odnośnie filtracji i procesów stochastycznych

Post autor: leszczu450 »

Cześć!

Na wykładzie podany został następujący przykład:

Niech \(\displaystyle{ R>0}\) i niech \(\displaystyle{ X= \left\{ X_t\right\}_{t \ge 0}}\) będzie procesem stochastycznym, którego wszystkie trajektorie są ciągłe.Wtedy zbiór:

\(\displaystyle{ A= \left\{ \sup_{t \in \left[ 0,1\right] } |X_t|>R\right\} \in \mathcal{F}_1^X}\)

, gdzie \(\displaystyle{ \mathcal{F}^X}\) to filtracja naturalna procesu \(\displaystyle{ X}\).

Dowód jest prościutki, ale kompletnie nie wiem, co ten przykład mówi. O co tutaj właściwie chodzi? Coś w tym musi być ważnego skoro wykładowca to podał.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Przykład odnośnie filtracji i procesów stochastycznych

Post autor: Kartezjusz »

Będzie mówić później przy poznawaniu twierdzeń dla martyngałów z czasem ciągłym,
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Przykład odnośnie filtracji i procesów stochastycznych

Post autor: leszczu450 »

Kartezjusz, a możesz już teraz mi cokolwiek na ten temat powiedzieć? : )
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Przykład odnośnie filtracji i procesów stochastycznych

Post autor: Kartezjusz »

Proces Wienera tworzy martyngały w filtracji naturalnej. Jako, że mają ciągłe trajektorie, to będą podchodziły pod ten dowód.
ODPOWIEDZ