test + zadania

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kinia87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 mar 2015, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

test + zadania

Post autor: kinia87 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego testu .......





Moc testu jest to prawdopodobieństwo przyjęcia hipotezy zerowej w przypadku gdy jest ona prawdziwa fałsz
Przedział ufności dla wariancji populacji estymujemy na podstawie małej próby w oparciu o rozkład t-studenta
Przedział ufności dla wskaźnika struktury jest symetryczny
Rozkład chi-kwadrat charakteryzuje się asymetrią prawostronna prawda
W teście dotyczącym wariancji populacji zawsze rozpatrujemy prawostronny obszar krytyczny
Dystrybuanta zmiennej losowej jest funkcja dana wzorem F(a) = P (X<a) prawda
Wartość oczekiwana zmiennej losowej przyjmuje zawsze wartości z przedziału (o,1)
Błąd I rodzaju popełniamy wówczas gdy przyjmujemy fałszywą hipotezę zerową fałsz
Dodatnie obciążenie estymatora daje oceny przeciętnie zaniżone w stosunku do wartości szacowanego parametru
Liczba stopni swobody rozkładu statystyki testowej w teście zgodności X2 zależy od liczebności próby
Obszar krytyczny w teście dla średniej populacji zależy tylko od postaci hipotezy alternatywnej
W przedziale ufności losowe są końcowe przedziału

ZADANIA
Na poziomie ufności 0,95 oszacowano metodą przedziałową średnią cene 1 m2 mieszkania oddanego do użytku w 2010r. uzyskując przedział 3600<u<4200 wynik otrzymano na podstawie 150 elementowej próby w której średnia wynosiła 3900 zł/m2. Zinterpretuj wynik. Ocen precyzje szacunku.




W ankiecie przeprowadzonej wśród wylosowanych 500 osób pytano czy w czasie letnich wakacji zamierzają wyjechać zagranicę. Na podstawie wyników próby otrzymano empiryczna wartość p=0,06. Czy na poziomie istotności 0,05 można przypuszczać ze wiek ma wpływ na decyzję spędzania wakacji zagranicą?





1. Rozkład chi-kwadrat przyjmuje dowolne wartości rzeczywiste.
2. Rozkład t-Studenta przyjmuje tylko wartości dodatnie. PRAWDA
3. Rozkład normalny jest symetryczny wokół 1.
4. Moc testu jest to prawdopodobieństwo popełnienia błędu II-go rodzaju. FAŁSZ
5. W teście dotyczącym wariancji populacji zawsze rozpatrujemy rozkład chi-kwadrat.
6. Dystrybuanta zmiennej losowej jest funkcją daną wzorem F(a)=P(X>a). FAŁSZ
7. Wariancja zmiennej losowej przyjmuje zawsze wartości dodatnie.
8. Poziom istotności testu to prawdopodobieństwo odrzucenia prawdziwej hipotezy zerowej.
9. Przedział ufności dla średniej w populacji jest zawsze symetryczny.
10. Obszar krytyczny w teście zgodności chi-kwadrat jest prawostronny.
11. Ujemne obciążenie estymatora daje oceny przeciętnie zaniżone w stosunku do wartości szacowanego parametru.
12. W przedziale ufności losowe są końce przedziału.


1. Na poziomie ufności 0,9 oszacowaną metodą przedziałową odsetek pracowników, którzy w ostatnim roku byli przynajmniej raz na zwolnieniu lekarskim uzyskując przedział 0,38<U<0,46. Wyniki uzyskano na podstawie 150 elementowej próby, w której odsetek pracowników wynosił 0,42. Zinterpretuj wynik. Oceń precyzję szacunku.

2. W celu ustalenia różnicy wieku klientów nabywających ten sam produkt, ale dwóch różnych marek wylosowano próbę 11 nabywców produktu marki I i 5 nabywców marki II. Ustalono na podstawie próby, że t0=-2,15. Zakładając, że rozkład wieku nabywców produktów poszczególnych marek jest rozkładem normalnym z taką samą wariancją, odpowiedz na pytanie: Czy na poziomie istotności 0,05 można twierdzić, że nabywcy marki I są młodsi od nabywców marki II?

3. Grupa przeciwników palenia opublikowała obszerną reklamę antynikotynową. W celu sprawdzenia skuteczności reklamy zapytano losową grupę palących i niepalących osób, w jakim stopniu zainteresowało ich wydawnictwo:

Osoba Liczba czytających
Nagłówki Detale Większość
Paląca 20 30 20
Niepaląca 30 20 30

Na podstawie wyników próby otrzymano empiryczną wartość p=0,07. Czy na poczytność reklamy miał wpływ fakt palenia papierosów czy nie (przyjąć poziom istotności 0,1)?
ODPOWIEDZ