Rozkład wykładniczy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
miecczybyc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 lut 2015, o 21:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Rozkład wykładniczy

Post autor: miecczybyc »

Produkcja opon samochodowych w pewnej fabryce jest całkowicie zautomatyzowana. W trakcie dwuletniej obserwacji zauważono, że czas pomiędzy opuszczeniem taśmy produkcyjnej przez dwie kolejne opony jest zmienną losową \(\displaystyle{ X}\), która ma rozkład wykładniczy z wartością oczekiwaną równą 20 sekund. Znaleźć:
a) funkcję gęstości i dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\),
b) medianę tego rozkładu,
c) \(\displaystyle{ P(15 \le X \le 20)}\),
d) \(\displaystyle{ P(X>25)}\).

funkcja gęstości:

\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} \frac{1}{\lambda} e^{\frac{-x}{\lambda}}, \ dla \ x \ge 0 \\
0, \ dla \ x<0\\
\end{cases}}\)


Jak zacząć zadanie?
Czy: \(\displaystyle{ P(X=20) = \int_{20}^{20} \frac{1}{\lambda} e^{\frac{-x}{\lambda}}\) ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Rozkład wykładniczy

Post autor: Kartezjusz »

Jak masz wartość oczekiwaną, to masz parametr, a jak masz funkcję gęstości , liczysz dystrybuantę. Mediana to rozwiązanie równania \(\displaystyle{ F(x) = \frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ