obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
martyna0095
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 mar 2015, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: martyna0095 »

Dla dystrybuanty \(\displaystyle{ F(X)= \begin{cases} 0 dla x<4 \\ 1- \frac{2}{x} dla x \ge 4 \end{cases}}\) oblicz \(\displaystyle{ P(X \le 4) , P(X=4) , P(X>4) , P(2<X \le 8) , P(4<X<8) , P(8 \le X \le 16)}\).
Proszę o pomoc, a przynajmniej nakierowanie
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: Kartezjusz »

Dystrybuanta to funkcja \(\displaystyle{ F(x)}\) przyporządkująca szansę, że zmienna losowa będzie nie większa niż \(\displaystyle{ x}\)
martyna0095
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 mar 2015, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: martyna0095 »

to wiem, tylko że w tym przykładzie dystrybuanta w drugim przedziale jest 1-1/x . jest to ostatni przedzial gdzie dystrybuanta powinna wynosić 1. a równanie 1-1/x=1 jest sprzeczne..
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: Kartezjusz »

Rozważ granicę w nieskończoności
martyna0095
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 mar 2015, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: martyna0095 »

nadal nie bardzo rozumiem, w jakim sensie rozważyć tą granicę ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } F(x)}\)
martyna0095
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 mar 2015, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: martyna0095 »

nie za bardzo umiem takie rzeczy obliczac, ale wyszlo mi ze granica funkcji w punkcie x=1 wynosi -1. niewiem czy o to chodzilo, co z tym dalej?
wybaczcie, moją małą wiedzę, ale na zajęciach nie zbyt nam to tłumaczą a mi samej cieżko cokolwiek zrozumieć chociaż się staram
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: Kartezjusz »

Dystrybuanta jest określona od \(\displaystyle{ 4}\) poniżej z definicji jest to \(\displaystyle{ 0}\)
martyna0095
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 mar 2015, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: martyna0095 »

czyli co, \(\displaystyle{ P(X \le 4)=0}\) ?? co z reszta prawdopodobienstw?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: Kartezjusz »

Nie. \(\displaystyle{ P( X < 4) = 0}\)
martyna0095
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 mar 2015, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: martyna0095 »

a jak x=4, albo x>4? tu nie rozumiem..
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ P( X = 4 ) = \frac{1}{2}}\) bo mamy nagły wzrost z zera
\(\displaystyle{ P( X \ge 4 ) = 1 - P( X < 4 )}\)
martyna0095
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 mar 2015, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: martyna0095 »

\(\displaystyle{ P( X \ge 4 ) = 1 - P( X < 4 )=1-0=1}\)
a na mój rozum nie moze sie =1
niewiem, nie rozumiem z czego się wziela ta 1/2 i jakim sposobem pozostale prawdopodobienstwa wyznaczyc
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: Kartezjusz »

Po prosto wstaw przy równości do dystrybuanty, bo mamy skok czyli punkt o dodatnim prawdopodobieństwie
martyna0095
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 mar 2015, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

obliczenie prawdopodobienstwa z dystrybuanty

Post autor: martyna0095 »

jaki skok?
ODPOWIEDZ