Zadania z kwantylami - parametry rozkładów zmiennych

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
martyna0095
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 mar 2015, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

Zadania z kwantylami - parametry rozkładów zmiennych

Post autor: martyna0095 »

1. Wykorzystując wzór \(\displaystyle{ F(M _{p}-0) \le p \le F(M _{p} )}\) wykazać, że kwantyl \(\displaystyle{ M _{p}}\) w przypadku zmiennej o ciągłej dystrybuancie w punkcie \(\displaystyle{ M _{p}}\) spełnia równanie \(\displaystyle{ p=F(M _{p} )}\).
2. Znając kwantyl \(\displaystyle{ M ^{X}_{p}}\) rzędu p zmiennej X wykazać, że kwantylem rzędu p zmiennej Y=aX+b jest: a) \(\displaystyle{ M ^{Y} _{p} = aM ^{X} _{p} +b}\) dla a>0
b) \(\displaystyle{ M ^{Y} _{1-p} = aM ^{X} _{p} + b}\) dla a<0.
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, o 22:31 przez martyna0095, łącznie zmieniany 1 raz.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zadania z kwantylami - parametry rozkładów zmiennych

Post autor: Kartezjusz »

Dobrze przepisałaś?
martyna0095
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 mar 2015, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

Zadania z kwantylami - parametry rozkładów zmiennych

Post autor: martyna0095 »

poza kilkoma literówkami wszystko jest dobrze przepisane, ale je już poprawiłam. jest okej
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zadania z kwantylami - parametry rozkładów zmiennych

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ M_{p} - 0 = M_{p}}\)
martyna0095
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 mar 2015, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

Zadania z kwantylami - parametry rozkładów zmiennych

Post autor: martyna0095 »

ale na prawdę mam tak w zadaniu

te zadanie jest na tej stronie w zestawie zadań numer 4, zadanie 2B
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zadania z kwantylami - parametry rozkładów zmiennych

Post autor: Kartezjusz »

Machnęli się
martyna0095
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 mar 2015, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

Zadania z kwantylami - parametry rozkładów zmiennych

Post autor: martyna0095 »

oj nie, raczej nie nasz profesor
z tego jak oglądałam filmik z jakimś zadaniem to tam było \(\displaystyle{ F(x _{0,3} + 0)}\) i to była dystrybuanta od kwantyla minimalnie większego od dystrybuanty kwantyla \(\displaystyle{ x _{0,3}}\)
to może tu jest podobnie?
ODPOWIEDZ