Udowodnienie twierdzenia

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
R0B4K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2015, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Outland

Udowodnienie twierdzenia

Post autor: R0B4K »

Forumowicze,

otrzymałem do wykonania zadanie ze statystycznego wstępu do biostatystyki, którego za nic w świecie nie rozumiem. Istnieje cień szansy, że 1-2 słowa w poleceniu mogły zostać pominięte (prowadząca mówi tak szybko, że czasem coś "umyka"). Czy ktoś bardziej obeznany w tematyce mógłby powiedzieć mi czego oczekuje ode mnie prowadząca?
Udowodnić, że przy dowolnym zbiorze wartości suma odchyleń poszczególnych wartości zmiennej od średniej jest równa 0, i że suma wartości zmiennej jest równa iloczynowi średniej arytmetycznej i liczebności zbiorowości.
Udowodnić, że własność jest prawdziwa.
(Dodatkowa notatka: Obojętnie jaki szereg wartości który pozwoli sprawdzić, że suma odchyleń wartości od danej grupy liczb jest równa 0.)
miodzio1988

Udowodnienie twierdzenia

Post autor: miodzio1988 »

Ustal zbiór wartości i zapisz matematycznie co musimy pokazać
R0B4K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2015, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Outland

Udowodnienie twierdzenia

Post autor: R0B4K »

Nie podano mi wartości, czyli zgaduję, że wartości są obojętne.

Gdybym z tego polecenia rozumiał co należy matematycznie wykazać, to nie zawracałbym Wam głowy.
miodzio1988

Udowodnienie twierdzenia

Post autor: miodzio1988 »

Super, zacznij myśleć zatem jak to zapisać, bo za Ciebie nikt tego nie będzie robił

Ustal zbiór wartości, czyli jak taki zbiór można zapisać?
R0B4K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2015, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Outland

Udowodnienie twierdzenia

Post autor: R0B4K »

zacznij myśleć zatem jak to zapisać
Jestem "nowy" w statystyce i nie mam zielonego pojęcia jak to zapisać. Zapewniam Cię, że zanim zgłosiłem się na forum, sam siedziałem nad tym przez prawie cały dzień i nie doszedłem do żadnych wniosków. Nadal nie wiem o co chodziło wykładowcy.

Sam nie jestem w stanie nic więcej z tego zadania wykrzesać.
miodzio1988

Udowodnienie twierdzenia

Post autor: miodzio1988 »

i że suma wartości zmiennej jest równa iloczynowi średniej arytmetycznej i liczebności zbiorowości.
Wartości zmiennej:

\(\displaystyle{ \{ x_{1}, ..., x_{n} \}}\)

Masz pokazać, że:

\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}x_{i} = n \cdot \hat{X}}\)

Zrób to rozpisując prawą stronę
R0B4K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2015, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Outland

Udowodnienie twierdzenia

Post autor: R0B4K »

No dobra... Nie mam pojęcia, czy o to Ci chodzi, ale spróbuję:

Wartości zmiennej (zmyślone; nie było ich w zadaniu):

9, 12, 13, 26, 90

Czyli dla Twojego wzoru:

\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}x_{i} = 5 \cdot 30 = 150}\)

O to chodziło? Jeśli tak, to co teraz?
miodzio1988

Udowodnienie twierdzenia

Post autor: miodzio1988 »

Dla danych ogolnych masz to zrobic
R0B4K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2015, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Outland

Udowodnienie twierdzenia

Post autor: R0B4K »

miodzio1988 pisze:Dla danych ogolnych masz to zrobic
Litości - jakich danych ogólnych? Jestem biologiem, a nie statystykiem - mogę pobrać z Ciebie DNA i pomieszać z DNA muchomora sromotnikowego, tworząc nowy gatunek człowieko-grzyba, ale będąc nowym na kursie statystyki nie mam pojęcia o co chodzi w poleceniu, o jakich danych mówisz, oraz czego chce ode mnie wykładowczyni.
miodzio1988

Udowodnienie twierdzenia

Post autor: miodzio1988 »

No i z takimi tekstami wylatujesz do wykładowczyni? Zacznij się zachowywać, nikt nie ma obowiązku Tobie pomagać, pamiętaj o tym.
Litości - jakich danych ogólnych?
Takie masz dane:
\(\displaystyle{ \{ x_{1}, ..., x_{n} \}}\)
i na takich danych masz pokazać własność, którą też ja Ci zapisałem.

masz rozpisać jeden element i masz koniec zadania, więc jeszcze raz nawołuje do Twojego myślenia, bo jak na biologa to jest bieda.
R0B4K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2015, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Outland

Udowodnienie twierdzenia

Post autor: R0B4K »

Poddaję się - nie rozumiem co próbujesz mi wyjaśnić. Jak już wspomniałem, jestem całkowicie nowy w statystyce i nie mam pojęcia jak mam zrobić to, o czym napisałeś. Dziękuję za podjętą próbę i poświęcony czas, ale chyba po prostu poproszę o wyjaśnienie na kolejnych zajęciach.

Wykładowcy mojego Uniwersytetu mają poczucie humoru i potraktowaliby taki tekst jako żart.

Swoją drogą - niezbyt grzeczne jest obrażanie użytkowników ze względu na brak wiedzy. Też kiedyś nie umiałeś tego, co umiesz w tej chwili, i musiałeś się tego dopiero nauczyć. Ja jestem na etapie uczenia się.
miodzio1988

Udowodnienie twierdzenia

Post autor: miodzio1988 »

Tutaj wiedzy nie trzeba, trzeba wiedzieć jak się rozpisuje średnią i tyle. Połowę zadania Ci zrobiłem, nawet nie myślałeś, żeby resztę samodzielnie rozpisać.
Dziękuję za podjętą próbę i poświęcony czas, ale chyba po prostu poproszę o wyjaśnienie na kolejnych zajęciach.
Tak będzie najlepiej.
R0B4K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2015, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Outland

Udowodnienie twierdzenia

Post autor: R0B4K »

miodzio1988 pisze:(...) trzeba wiedzieć jak się rozpisuje średnią i tyle.
Dla niektórych to nie tylko "i tyle".

Dziękuję raz jeszcze.
ODPOWIEDZ