Miałem za zadanie najpierw obliczyć łączny rozkład, już to zrobiłem. zostało mi tylko
obliczenie współczynnika korelacji, tylko zupełnie nie wiem o co chodzi. Ktoś wytłumaczy?
Obliczyć współczynnik korelacji zachorowalności na raka i nałogowego palenia papierosów S na
podstawie danych:
• Bez raka + nie pali: 40 osób
• Bez raka + pali: 10 osób
• Z rakiem + pali: 3 osób
• Z rakiem + nie pali: 7 osób
współczynnik korelacji
współczynnik korelacji
Obie cechy są jakościowe - niemierzalne. Robimy tabelę dwudzielną:
\(\displaystyle{ $
\begin{tabular}{ccc}
& Rak & Bez raka\\
Pali & 3 & 10\\
Nie pali & 7 & 40
\end{tabular}}\)
Współczynnik Spearmana stosujemy dla skal porządkowych (np. całkiem źle, źle, średnio, dobrze, bardzo dobrze, doskonale). Ale tutaj skala jest nominalna, a nie porządkowa. Dlatego musisz wyliczyć statystykę chi-kwadrat oraz współczynnik zbieżności \(\displaystyle{ T}\) Czuprowa lub \(\displaystyle{ V}\) Cramera. Tutaj szczegóły opisuję w moim skrypcie ze statystyki opisowej. Znajdziesz go na moim blogu na stronie .
\(\displaystyle{ \chi^2=0.4909983633}\) oraz \(\displaystyle{ T=V=0.0904616275}\)
\(\displaystyle{ $
\begin{tabular}{ccc}
& Rak & Bez raka\\
Pali & 3 & 10\\
Nie pali & 7 & 40
\end{tabular}}\)
Współczynnik Spearmana stosujemy dla skal porządkowych (np. całkiem źle, źle, średnio, dobrze, bardzo dobrze, doskonale). Ale tutaj skala jest nominalna, a nie porządkowa. Dlatego musisz wyliczyć statystykę chi-kwadrat oraz współczynnik zbieżności \(\displaystyle{ T}\) Czuprowa lub \(\displaystyle{ V}\) Cramera. Tutaj szczegóły opisuję w moim skrypcie ze statystyki opisowej. Znajdziesz go na moim blogu
Kod: Zaznacz cały
http://byc-matematykiem.pl
\(\displaystyle{ \chi^2=0.4909983633}\) oraz \(\displaystyle{ T=V=0.0904616275}\)