Witam mam 3 zadania do rozwiązania których treść zamieszczam poniżej.
Nie rozumiem tego już dwa razy oblałam egzamin , a ćwiczenia zdałem za pierwszym razem na 4 tyle że miałem inne zadania.
Takie zobaczyłem pierwszy raz na egzaminie i na nic tłumaczenia wykładowcy że na ćwiczeniach były inne
Proszę o pomoc i wyjaśnienie
Dziękuję ^^
1.Dealer samochodów sprzedał w pięciu kolejnych latach następujące liczby samochodów:
10,12,11,13,14
Zbadaj stopień zmienności sprzedażny samochodów.
2.W "Małym Roczniku statystycznym Polski 2008" na str 142 można znaleźć następujące dane dotyczące struktury wiekowej osób pracujących w IV kwartale roku 2007.
Wiek w latach
15-24
25-34
35-44
45-54
55-64
65-75
Odsetek pracujących
9,5
29,4
25,2
25,6
8,6
1,7
Razem:100.0
a) wyznacz średni wiek osoby pracującej, odchylenie standardowe oraz przedział typowych wartości cech
b wyznacz medianę oraz kwartyle pierwszy i trzeci
3.W pewnej szkole zebrano dane dotyczące dojazdów uczniów do szkół i przynależność do kółek zainteresowań.
Czy na podstawie poniższych danych można twierdzić że przynależność do kółek zainteresowań zależy od tego czy uczniowie dojeżdżają do szkoły?
Przynależnościowy do kółek--------------Dojazd do szkoły
----------------------------------dojeżdżają-------------------nie dojeżdżają
Należą---------------------------------40--------------------------------35
Nie należą-----------------------------32--------------------------------23
Statystyka -3 zadania
Statystyka -3 zadania
1.
Pierwsze policzyłem średnią:
10+12+11+13+14=60
\(\displaystyle{ \frac{60}{5}}\)=12
Następnie wariancje:
\(\displaystyle{ {S}^2= \frac{1}{n} \times \sum_{}^{} \left( x{i}- srednia \right)}\)
\(\displaystyle{ {S}^2= \frac{1}{60} \times \sum_{}^{} \left(4819 \right)}\)
\(\displaystyle{ {S}^2 \approx 80}\)
\(\displaystyle{ {S}^2 \approx 80 \setminus \sqrt{}}\)
\(\displaystyle{ S \approx 9}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{S}{srednia}= \frac{9}{12}=0,75}\)
2.
Pozwolę sobie że opisze jak to robiłem na egzaminie ponieważ nie mam tego fizycznie, ewentualnie jutro postaram się to dodać jeżeli opis nie wystarczy.
Było to w formie tabelki która powiększałem o potrzebne mi informacje.
Policzyłem średnią w taki sposób że wyciągałem środki przedziałów, sumowałem i dzieliłem przez liczbę przedziałów.
Następnie wyliczałem Wariancję i Odchylenie standardowe, przedziałów nie liczyłem bo to kazał wykreślić z zadania.
Kwartyle pierwszy i trzeci wyznaczyłem z \(\displaystyle{ n \times \frac{1}{4}}\) i \(\displaystyle{ n \times \frac{3}{4}}\)
3. Tego zadania nie rozumiem kompletnie
Na ćwiczeniach miałem tak że przedziały się pokrywały czyli było np:0-40 od 40-80 itd.
Nie miałem kompletnie zad 3.
Mniej więcej takie miałem na ćwiczeniach.
Dodam jeszcze że nie widziałem swoich zadań poprawionych przez pana egzaminatora, ocenę widziałem tylko w wirtualnym dzienniku (indeksie).
Pierwsze policzyłem średnią:
10+12+11+13+14=60
\(\displaystyle{ \frac{60}{5}}\)=12
Następnie wariancje:
\(\displaystyle{ {S}^2= \frac{1}{n} \times \sum_{}^{} \left( x{i}- srednia \right)}\)
\(\displaystyle{ {S}^2= \frac{1}{60} \times \sum_{}^{} \left(4819 \right)}\)
\(\displaystyle{ {S}^2 \approx 80}\)
\(\displaystyle{ {S}^2 \approx 80 \setminus \sqrt{}}\)
\(\displaystyle{ S \approx 9}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{S}{srednia}= \frac{9}{12}=0,75}\)
2.
Pozwolę sobie że opisze jak to robiłem na egzaminie ponieważ nie mam tego fizycznie, ewentualnie jutro postaram się to dodać jeżeli opis nie wystarczy.
Było to w formie tabelki która powiększałem o potrzebne mi informacje.
Policzyłem średnią w taki sposób że wyciągałem środki przedziałów, sumowałem i dzieliłem przez liczbę przedziałów.
Następnie wyliczałem Wariancję i Odchylenie standardowe, przedziałów nie liczyłem bo to kazał wykreślić z zadania.
Kwartyle pierwszy i trzeci wyznaczyłem z \(\displaystyle{ n \times \frac{1}{4}}\) i \(\displaystyle{ n \times \frac{3}{4}}\)
3. Tego zadania nie rozumiem kompletnie
Na ćwiczeniach miałem tak że przedziały się pokrywały czyli było np:0-40 od 40-80 itd.
Nie miałem kompletnie zad 3.
Mniej więcej takie miałem na ćwiczeniach.
Dodam jeszcze że nie widziałem swoich zadań poprawionych przez pana egzaminatora, ocenę widziałem tylko w wirtualnym dzienniku (indeksie).