Dystrybuanta zmiennej losowej jest opisana za pomocą funkcji:
\(\displaystyle{ F\left( x\right)= \frac{1}{2}+ \frac{1}{ \pi }arctg\left( \frac{x-2}{3} \right)}\)
Wyznacz funkcję gęstości tej zmiennej losowej.
Wyznacz funkcję gęstości zmiennej losowej.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 14:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolskie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 14:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolskie
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wyznacz funkcję gęstości zmiennej losowej.
Jak chcesz robić zadania z rozkładów, gęstości, dystrybuant itd. bez umiejętności liczenia pochodnych i całek?
OK. to ta pochodna (to będzie szukana funkcja gęstości), bez wzorów, bo te można znaleźć wszędzie.
\(\displaystyle{ f(x)=F'(x)=\frac{1}{\pi}\cdot\frac{1}{1+\left(\frac{x-2}{3}\right)^2}\cdot\frac13}\)
Teraz pozostaje to tylko uprościć.
OK. to ta pochodna (to będzie szukana funkcja gęstości), bez wzorów, bo te można znaleźć wszędzie.
\(\displaystyle{ f(x)=F'(x)=\frac{1}{\pi}\cdot\frac{1}{1+\left(\frac{x-2}{3}\right)^2}\cdot\frac13}\)
Teraz pozostaje to tylko uprościć.