Werfikacja

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
iwetta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 18 razy

Werfikacja

Post autor: iwetta »

Moneta przedstawiona do analizy statystycznej jest uważana za rzetelną (p = 0.5). Należy
dokonać testowania hipotezy prostej mówiącej, że p = 0.5. Możemy przeprowadzić eksperyment w
którym rzucamy monetę nie więcej niż n = 8 razy. Przyjmujemy, że poziom istotności wynosi
ex, = 0.05. Udokumentuj szansę nie popełnienia błędu drugiego rodzaju wyznaczając krzywą ft(p)
mocy testu odpowiadającą powyższym warunkom. Tym samym:
a) wyznacz zbiór krytyczny spełniający powyższe warunki;
b) wyznacz krzywą j3(p) obliczając jej wartości dla znaczącego przedziału wartości p;
c) dokonaj analizy otrzymanego wyniku i sformułuj wnioski co do możliwości poprawienia
otrzymanych wyników.

Z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ