Jak policzyc wartość oczekiwaną dwóch rozkładów dyskretnych, nie wiem czy są zależne, czy nie..
\(\displaystyle{ EXY}\)
nie mogę znaleźć wzoru :/
Wartość oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Wartość oczekiwana
Dajmy na to, że masz podany rozkład łączny:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|cc} &$x_1=1$ & $x_2=2$ \\ \hline $y_1=0$& 1/8 & 3/8 \\ $y_2=1$ & 1/4 & 1/4 \end{tabular}}\)
Wyznaczasz rozkłady brzegowe dla X i Y:
\(\displaystyle{ \begin{tabular} {c|c c} $x_i$ & 1 & 2 \\ \hline P\left( X=x_i\right)& 1/4 & 3/4\end{tabular} \\ \\
\begin{tabular} {c|c c} $y_i$ & 0 & 1 \\ \hline P\left( Y=y_i\right)& 1/2 & 1/2\end{tabular}}\)
Teraz zastanawiasz się, jakie wartości może przyjmować \(\displaystyle{ Z=XY}\). W tym wypadku może być \(\displaystyle{ 0, 1, 2}\):
\(\displaystyle{ 0}\) - gdy \(\displaystyle{ X=1, Y=0}\) lub \(\displaystyle{ X=2, Y=0}\)
\(\displaystyle{ 1}\) - gdy \(\displaystyle{ X=1, Y=1}\)
\(\displaystyle{ 2}\) - gdy \(\displaystyle{ X=2, Y=1}\)
Teraz szukasz prawdopodobieństw patrząc na rozkład łączny:
\(\displaystyle{ P(X=1, Y=0)= \frac{1}{8} \\
P(X=1, Y=1)= \frac{1}{4} \\
P(X=2, Y=0)= \frac{3}{8} \\
P(X=2, Y=1)=\frac{1}{4}}\)
Możesz więc utworzyć rozkład zmiennej \(\displaystyle{ Z=XY}\):
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|ccc} $x_i y_i$ & 0 & 1 & 2 \\ \hline $P(XY=x_i y_i)$ & 1/2 & 1/4 & 1/4\end{tabular}}\)
W takim razie \(\displaystyle{ E(XY)=0 \cdot \frac{1}{2}+1 \cdot \frac{1}{4}+2 \cdot \frac{1}{4}}\).
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|cc} &$x_1=1$ & $x_2=2$ \\ \hline $y_1=0$& 1/8 & 3/8 \\ $y_2=1$ & 1/4 & 1/4 \end{tabular}}\)
Wyznaczasz rozkłady brzegowe dla X i Y:
\(\displaystyle{ \begin{tabular} {c|c c} $x_i$ & 1 & 2 \\ \hline P\left( X=x_i\right)& 1/4 & 3/4\end{tabular} \\ \\
\begin{tabular} {c|c c} $y_i$ & 0 & 1 \\ \hline P\left( Y=y_i\right)& 1/2 & 1/2\end{tabular}}\)
Teraz zastanawiasz się, jakie wartości może przyjmować \(\displaystyle{ Z=XY}\). W tym wypadku może być \(\displaystyle{ 0, 1, 2}\):
\(\displaystyle{ 0}\) - gdy \(\displaystyle{ X=1, Y=0}\) lub \(\displaystyle{ X=2, Y=0}\)
\(\displaystyle{ 1}\) - gdy \(\displaystyle{ X=1, Y=1}\)
\(\displaystyle{ 2}\) - gdy \(\displaystyle{ X=2, Y=1}\)
Teraz szukasz prawdopodobieństw patrząc na rozkład łączny:
\(\displaystyle{ P(X=1, Y=0)= \frac{1}{8} \\
P(X=1, Y=1)= \frac{1}{4} \\
P(X=2, Y=0)= \frac{3}{8} \\
P(X=2, Y=1)=\frac{1}{4}}\)
Możesz więc utworzyć rozkład zmiennej \(\displaystyle{ Z=XY}\):
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|ccc} $x_i y_i$ & 0 & 1 & 2 \\ \hline $P(XY=x_i y_i)$ & 1/2 & 1/4 & 1/4\end{tabular}}\)
W takim razie \(\displaystyle{ E(XY)=0 \cdot \frac{1}{2}+1 \cdot \frac{1}{4}+2 \cdot \frac{1}{4}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 102 razy
- Pomógł: 1 raz
Wartość oczekiwana
a czy kolega ma pomysł jak zapisać coś takiego w jezyku R?
Tak się składa, że X- to notowania spółki A z 500 dni, a Y to notowania spółki B z 500 dni.
Tak się składa, że X- to notowania spółki A z 500 dni, a Y to notowania spółki B z 500 dni.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Wartość oczekiwana
Jak masz wektory \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\), to w R możesz policzyć \(\displaystyle{ EX}\), \(\displaystyle{ EY}\) i \(\displaystyle{ Cov(X,Y)}\), a wtedy \(\displaystyle{ E(XY)=Cov(X,Y)+EXEY}\).