Przedział ufności dla wariancji
Przedział ufności dla wariancji
Witam, muszę obliczyć przedział ufności dla średniej i wariancji, dla średniej wynik mi się zgadza, jednak dla wariancji nie chce mi wyjść, chociaż kombinowałem "jak koń pod górę". Dane są liczby: 133, 101, 95, 102, 142, 111, rozkład normalny, nieznana wariancja, poziom ufności \(\displaystyle{ 1 - \alpha = 0,95}\). Biorąc się za wyznaczenie przedziału ufności dla wariancji, wziąłem z tablic rozkładu chi-kwadrat wartości dla 5; 0,975 oraz dla 5; 0,025. Potem wariancja z próbki wg tego: \(\displaystyle{ (133-114)^2 + ... + (111-114)^2}\) (114-śr.empiryczna) i to wszystko podzieliłem przez n czyli przez 6. Potem po prostu pomnożyć otrzymany wynik razy n. To co nam wyjdzie podzielić przez odczytane z tablic wartości i koniec, tak? Wynik powinien wyjść (136, 2431) a niestety choć modyfikuję wzory na różne sposoby (bo może coś w pewnym momencie źle zrozumiałem, kiedy n-1 itp.) - czy to na wariancję czy już na samo wyznaczenie przedziału to i tak nie wychodzi. Jak to należy wykonać aby było dobrze? Pozdrawiam.
Przedział ufności dla wariancji
Moje rozwiązanie z użyciem R
Kod: Zaznacz cały
> # Przygotowanie danych
> x=c(133, 101, 95, 102, 142, 111)
> n=length(x)
> s=sd(x)
> #
> # Poziom ufności
> poziom=0.95
> alfa=1-poziom
> #
> # Kwantyle rozkładu chi-kwadrat
> poczatek=qchisq(1-alfa/2,n-1)
> koniec=qchisq(alfa/2,n-1)
> #
> # Przedział ufności
> data.frame(row.names="Przedział ufności",Początek=n*s^2/poczatek,Koniec=n*s^2/koniec)
Początek Koniec
Przedział ufności 170.9409 2639.039
Przedział ufności dla wariancji
No właśnie i tu jest pies pogrzebany. Tobie wyszedł inny wynik, mi inny, a w książce jest jeszcze inny.
Przedział ufności dla wariancji
Wszystko zależy od wzorów, jakie stosujesz, przybliżeń kwantyli, sposobu obliczania wariancji itp. Wiele tu części składowych mogących wpłynąć na wynik. Najlepiej pokaż rachunki jakie zrobiłeś, ale od samego początku w najmniejszych detalach.
Przedział ufności dla wariancji
To tak: wyliczenie średniej (114), potem wariancja, tak jak napisałem: przykładowo wartość 133-114 i to do kwadratu i tak dla każdej z sześciu wartości, potem to wszystko do siebie zsumować daje mi to \(\displaystyle{ 19^2 + 13^2 + 19^2 + 12^2 + 28^2 + 3^2}\) i dzielę to przez 6 - wynik 304,66. Potem wyszukuję w tablicach rozkładu chi-kwadrat wartości dla 5 (bo n-1); 0,975 oraz 5; 0,025. No i pozostało podstawienie do wzoru. 304,66 mnożę razy n i dzielę przez wartości czyli 0,975 i 0,025 i przedział wychodzi mi
\(\displaystyle{ \frac{1827,96}{12,832}, \frac{1827,96}{0,831}}\) co daje przedział mniej więcej (142, 2199) zamiast wspomnianego (136, 2431).
Dziękuję za poświęcony czas, pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{1827,96}{12,832}, \frac{1827,96}{0,831}}\) co daje przedział mniej więcej (142, 2199) zamiast wspomnianego (136, 2431).
Dziękuję za poświęcony czas, pozdrawiam.
Przedział ufności dla wariancji
Nie wiem, skąd. Twoje obliczenia są poprawne. Podaj jeszcze źródło. Jeśli to Krysicki, odpowiedzi nie możesz być pewny.
Przedział ufności dla wariancji
Zadanie wymyślił i odpowiedź obliczył mój wykładowca. Możliwe, że błędnie, bo w poprzednich zadanaich zdarzały się drobne błędy... Ale w drugim podpunkcie jest inny poziom ufności i tam też wychodzą zupełnie inne wyniki... Nie wiem. W innym zadaniu obliczyłem dokładnie tą samą metodą przedział ufności dla wariancji i tym razem wynik się zgadza. Cóż. Napiszę tak jak uważam za poprawne.
Przedział ufności dla wariancji
A najlepiej ładnie zadanie zredaguj i idź do wykładowcy i zwyczajnie go spytaj. Bo ja nie dostrzegam w Twoich obliczeniach błędu. Można oczywiście wariancję dzielić przez \(\displaystyle{ n-1}\), ale jest to równoprawne (równoważne) z dzieleniem przez \(\displaystyle{ n}\). Ale i tak nie wychodzą wtedy "Twoje" wyniki.