Rozkład normalny - odchylenie standardowe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
k1212_12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 14 gru 2014, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 2 razy

Rozkład normalny - odchylenie standardowe

Post autor: k1212_12 »

Proszę o pomocz tym zadaniem:
Rozstęp międzykwartylowy zbiorowości o rozkładzie normalnym zawiera się w przedziale (0,15;8,85). Jakie są prawdopodobieństwa, że P(X<0); P(X>2,1); P(-2<X<1,7)

m wyliczyłem z rozstępu, równe 4,5.

Jak teraz obliczyć odchylenie standardowe?
Czy należy założyć, że jeżeli \(\displaystyle{ Q _{1} =0,15}\) to \(\displaystyle{ p(x< 0,15) = \frac{1}{4}}\) i wtedy szukać sigmy na podstawie tablic, z czego wychodzi \(\displaystyle{ sigma=6,49}\) ??


Z prawdopodobieństwami dam radę, wystarczy standaryzować, ale proszę o pomoc z odchyleniem stand.
ODPOWIEDZ