Rozkład Poissona - dwa zadania

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Zgilotynowany
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 13 lis 2013, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 13 razy

Rozkład Poissona - dwa zadania

Post autor: Zgilotynowany »

Witam, proszę o pomoc (nakierowanie, podpowiedź, wskazówki etc.) co do takich o to przykładów:

1) Pewien sprzedawca nieruchomości ma do sprzedania tylko 4 mieszkania. Ilość klientów chętnych kupić od niego mieszkanie ma rozkład Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \lambda = 4}\). oblicz wartość oczekiwaną oraz odchylenie standardowe ilości mieszkań sprzedanych przez tego sprzedawcę.

2) Udzielasz korepetycji ze statystyki po 30zł za godzinę. Masz tylko 3 godziny wolnego dziennie, a ilość chętnych ma rozkład Poissona \(\displaystyle{ \lambda = 4}\). Oblicz wartość oczekiwaną dziennych zysków (jeśli danego dnia będzie więcej niż 3 chętnych, to dasz jedynie 3 lekcje)
miodzio1988

Rozkład Poissona - dwa zadania

Post autor: miodzio1988 »

No rozklady masz podane, wiec do gotowych wzorow podstawiasz

Jakie zmienne losowe definiujesz?
Zgilotynowany
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 13 lis 2013, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 13 razy

Rozkład Poissona - dwa zadania

Post autor: Zgilotynowany »

Czyli w 1) mam zbudować odpowiednio równania dla k=0,1,2,3,4 korzystając ze wzoru \(\displaystyle{ f(\lambda, k) = \frac{ \lambda^{k} }{k!} * e^{-\lambda}}\)?
ODPOWIEDZ