Dla dowolnego \(\displaystyle{ \alpha >0}\) wskaż próbkę taką, że:
\(\displaystyle{ \frac{srednia}{mediana}> \alpha}\)
Proszę o pomoc
Średnia i mediana
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 6 lut 2012, o 19:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 93 razy
Średnia i mediana
wszystkie liczby muszą mieć parametr \(\displaystyle{ \alpha}\)? Np. \(\displaystyle{ X=( \alpha a, \alpha b, \alpha c)}\) i teraz wyznaczam a,b i c?
Średnia i mediana
nie wszystkie muszą miec, naprawdę kluczem jest tutaj aby ten parametr byl, reszta to metoda prob i bledow
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 6 lut 2012, o 19:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 93 razy
Średnia i mediana
wyszło mi: \(\displaystyle{ X=( \frac{1}{3}, \frac{1}{3}, \frac{1}{3} + \alpha )}\)