Test t studenta - odczytanie wartości krytycznej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Robak84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 sty 2007, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 2 razy

Test t studenta - odczytanie wartości krytycznej

Post autor: Robak84 »

Witam,
Mam kilka zadań rozwiązanych przez prowadzącego zajęcia ze statystyki. W każdym wartość krytyczna jest odczytywana nie do końca tak jak bym myślał:) Mianowicie dla testu jednostronnego \(\displaystyle{ t_{kr}= t_{0,1;68}}\) wynik jest \(\displaystyle{ t_{kr}=1,294}\). Drugi przykład dla testu dwustronnego:\(\displaystyle{ t_{kr}= t_{0,05;51}}\) wynik jest \(\displaystyle{ t_{kr}=1,675}\). Wygląda to tak jak by wyniki były wzięte z kolumny przesuniętej o jeden w lewo. Mógłby ktoś wytłumaczyć czy jest ok, jeśli tak to dlaczego;) W przykładach wartość k już jest odpowiednio wymnożona.
miodzio1988

Test t studenta - odczytanie wartości krytycznej

Post autor: miodzio1988 »

no bo dla jednego testu bierzesz \(\displaystyle{ t _{\alpha}}\) a drugiego \(\displaystyle{ t_{\alpha /2 }}\)
Robak84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 sty 2007, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 2 razy

Test t studenta - odczytanie wartości krytycznej

Post autor: Robak84 »

Dla obu \(\displaystyle{ \alpha}\) jest 0.05. W pierwszym przykładzie już zostało to wymnożone. Sprawdzałem po kilka razy i ni jak mi nie pasuje wynik jak porównam z tabelą
ODPOWIEDZ