Hej,
mam olbrzymią prośbę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania:
Miesięczne zużycie wody w gospodarstwie domowym jest zmiennną losową o wartości oczekiwanej wynoszącą \(\displaystyle{ 15m^{3}}\) i odchyleniem standardowym \(\displaystyle{ 3,5m^{3}}\). Na osiedlu znajduje się \(\displaystyle{ 168}\) gosp. Ile wynoszą prawdopodobieństwa, że:
1) łączne zużycie wody nie przekroczy \(\displaystyle{ 2500m^{3}}\)
2) średnie zużycie pzekroczy \(\displaystyle{ 4m^{3}}\)
prawdopodobieństwo zmiennej losowej
prawdopodobieństwo zmiennej losowej
Takie coś?
\(\displaystyle{ N~(2520,588)}\)
\(\displaystyle{ (x<2500) = p( z< -0,03)}\)
\(\displaystyle{ N~(2520,588)}\)
\(\displaystyle{ z=(2500-2520)/588= -0,03}\)
\(\displaystyle{ N(15, -3,5)}\)
\(\displaystyle{ p(x>4) = 1 - p(z \le \frac{4-15}{3,5})=1-(-3,14)= 1-0=1}\)
\(\displaystyle{ N~(2520,588)}\)
\(\displaystyle{ (x<2500) = p( z< -0,03)}\)
\(\displaystyle{ N~(2520,588)}\)
\(\displaystyle{ z=(2500-2520)/588= -0,03}\)
\(\displaystyle{ N(15, -3,5)}\)
\(\displaystyle{ p(x>4) = 1 - p(z \le \frac{4-15}{3,5})=1-(-3,14)= 1-0=1}\)