Witam, mam problem z zadaniem, które pewnie jest dosyć proste w rozwiązaniu. Ja jednak nie jestem pewny, jak te zadanie musi być poprawnie zrobione.
Zbadać, który z układów przedstawionych na rysunkach ma większą niezawodność przy założeniu, że przekaźniki działają niezależnie i niezawodność każdego z nich jest p.
Przepraszam za jakość, zrobione odręcznie...
Który z układów ma większą niezawodność
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3350 razy
Który z układów ma większą niezawodność
a)
\(\displaystyle{ P(a)=p \cdot \left( p^2+p^2\right) =2p^3}\)
b)
\(\displaystyle{ P(b)= p^3+p^2}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ p \in \left\langle 0,1\right\rangle}\) to\(\displaystyle{ P(a) \le P(b)}\),
Równość zachodzi dla \(\displaystyle{ p=1 \vee p=0}\)
\(\displaystyle{ P(a)=p \cdot \left( p^2+p^2\right) =2p^3}\)
b)
\(\displaystyle{ P(b)= p^3+p^2}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ p \in \left\langle 0,1\right\rangle}\) to\(\displaystyle{ P(a) \le P(b)}\),
Równość zachodzi dla \(\displaystyle{ p=1 \vee p=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 sty 2015, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Który z układów ma większą niezawodność
Na takie rozwiązanie wpadłem, tylko widzę jeden dosyć duży problem: jeżeli równolegle połączylibyśmy dużo takich przełączników, to licząc takim sposobem, mogłoby wyjść prawdopodobieństwo większe niż 1... nawet w tych przykładach, zakładając że \(\displaystyle{ p=80 \%}\) prawdopodobieństwo wyszłoby większe niż 1... dobrze myślę?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3350 razy
Który z układów ma większą niezawodność
Tak. Coś mi się pokręciło z transmitancjami. Sorry.
a)
\(\displaystyle{ P(a)=p \cdot \left( p^2+p^2-p^2 \cdot p^2\right)}\)
b)
\(\displaystyle{ P(b)= p^3+p^2-p^3 \cdot p^2}\)
I znów z porównania masz
\(\displaystyle{ P(A) \le P(B)}\) gdzie równośc jest tylko dla \(\displaystyle{ p=0 \vee p=1}\)
a)
\(\displaystyle{ P(a)=p \cdot \left( p^2+p^2-p^2 \cdot p^2\right)}\)
b)
\(\displaystyle{ P(b)= p^3+p^2-p^3 \cdot p^2}\)
I znów z porównania masz
\(\displaystyle{ P(A) \le P(B)}\) gdzie równośc jest tylko dla \(\displaystyle{ p=0 \vee p=1}\)