Test statystyczny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
ginka26
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 lut 2014, o 23:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Test statystyczny

Post autor: ginka26 »

Na laboratorium ze statystyki medycznej zadano nam takie zadanie, a że jestem ze statystyki kiepska to nie za bardzo umiem sobie z nim poradzić...

W celu zbadania nowego leku pod kątem jego skuteczności w terapii nadciśnienia tętniczego przeprowadzono badania u 15 chorych przed podaniem doustnym badanego środka oraz 2 godziny po nim. Mierzono ciśnienie rozkurczowe. Uzyskano następujące wyniki:

Przed podaniem leku: 120, 115, 145, 140, 135, 135, 145, 125, 135, 140, 130, 130, 125, 110, 135
Po podaniu leku: 105, 95, 120, 90, 115, 100, 140, 100, 80, 100, 85, 90, 85, 70, 105

Przeprowadzić test statystyczny czy podanie leku ma wpływ na obniżenie ciśnienia rozkurczowego (poziom istotności 1%)

Po analizie tego zadania doszłam do wniosku, że jest to test serii, ale nie jestem pewna.
Z góry dzięki za pomoc.
szw1710

Test statystyczny

Post autor: szw1710 »

Możesz wykonać test studenta dla różnic. Jest to test hipotezy zerowej o tym, że średnia różnica jest zerowa.

Przedstawiam rozwiązanie z R. Zrób sama na kartce. R robi ten test w oparciu o tzw. p-wartości.

Kod: Zaznacz cały

> przed=c(120, 115, 145, 140, 135, 135, 145, 125, 135, 140, 130, 130, 125, 110, 135)
> po=c(105, 95, 120, 90, 115, 100, 140, 100, 80, 100, 85, 90, 85, 70, 105)
> r=przed-po
> t.test(r)

	One Sample t-test

data:  r
t = 9.0285, df = 14, p-value = 3.262e-07
alternative hypothesis: true mean is not equal to 0
95 percent confidence interval:
 24.65230 40.01436
sample estimates:
mean of x 
 32.33333 
p-wartość bliska zeru oznacza, że praktycznie na każdym sensownym poziomie istotności należy odrzucić hipotezę zerową. Tak więc podanie leku obniża ciśnienie, więc ma wpływ na zdrowie pacjenta.
ginka26
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 lut 2014, o 23:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Test statystyczny

Post autor: ginka26 »

Dzięki wielkie. Po tym jak napisałam doszłam, że jednak to test studenta. Zrobiłam to w excelu i wyniki się zgadzają
szw1710

Test statystyczny

Post autor: szw1710 »

A ja zrobiłem błąd ortograficzny. Test Studenta od pseudonimu Student, którym posługiwał się . Już wtedy badania dla przemysłu były tajne.
ODPOWIEDZ