Wewnętrzna zmienność i wsp. korelacji liniowej Pearsona

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Gromah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 20 paź 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 11 razy

Wewnętrzna zmienność i wsp. korelacji liniowej Pearsona

Post autor: Gromah »

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
Nr. ucznia & 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & 9 & 10 & 11 & 12 \\ \hline
x & 83 & 77 & 95 & 49 & 63 & 80 & 91 & 79 & 36 & 58 & 93 & 84 \\ \hline
y & 112 & 115 & 129 & 103 & 117 & 115 & 124 & 113 & 106 & 114 & 136 & 127 \\ \hline
\end{tabular}}\)


Mógłby ktoś sprawdzić te wyniki poniżej czy wyszły mi poprawnie, bo nie mam pojęcia czy ja coś źle obliczam czy w odpowiedziach jest błąd:
-wewnętrzna zmienność:
\(\displaystyle{ V_{z(x)}=0,24}\)
\(\displaystyle{ V_{z(y)}=0,12}\)
-współczynnik korelacji liniowej Pearsona:
\(\displaystyle{ cov(x,y)=1565}\)
\(\displaystyle{ r_{xy}=0,55}\)
miodzio1988

Wewnętrzna zmienność i wsp. korelacji liniowej Pearsona

Post autor: miodzio1988 »

zle jest wsp korelacji to

\(\displaystyle{ 0.7942644}\)
Gromah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 20 paź 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 11 razy

Wewnętrzna zmienność i wsp. korelacji liniowej Pearsona

Post autor: Gromah »

A mógłbyś wskazać gdzie zrobiłem błąd. Bo mi cały czas wychodzi pod wzór:
\(\displaystyle{ \frac{1565}{61,54 \cdot 46,12}}\)
ODPOWIEDZ