rozklad normalny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
edek021
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2015, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

rozklad normalny

Post autor: edek021 »

Witam,
Dlaczego wartości w rozkładzie normalnym a w rozkładzie \(\displaystyle{ t}\)-studenta \(\displaystyle{ \infty}\) są podobne do siebie wartościami. Różnią się niewielką ilością np. dla rozkładu normalnego \(\displaystyle{ \alpha t_{0,1} =1,64}\), rozkładu \(\displaystyle{ t}\)-studenta \(\displaystyle{ \alpha t_{0,1} = -1,645}\) i tak dalej dla pozostałych wartości.
Skąd to się bierze i dlaczego?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2015, o 14:22 przez Afish, łącznie zmieniany 14 razy.
Powód: Przywrócenie wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
szw1710

rozklad normalny

Post autor: szw1710 »

Popraw LaTeX, a odpowiem na Twoje pytanie. Na razie post jest nieregulaminowy i nie mam prawa udzielać odpowiedzi.
edek021
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2015, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

rozklad normalny

Post autor: edek021 »

jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi to?
miodzio1988

rozklad normalny

Post autor: miodzio1988 »

rozkład t-Studenta wraz ze wzrostem liczby stopni swobody zbiega do standardowego rozkładu normalnego
ODPOWIEDZ