Janek rzucił \(\displaystyle{ 50}\) razy kostką do gry i za każdym razem zapisal wynik rzutu. Sporządzil diagram częstotliwości względnych tego doświadczenia :
częstość względna liczba oczek
W kolejności 1-6 oczka
\(\displaystyle{ \frac{3}{25}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{9}{50}}\)
\(\displaystyle{ \frac{7}{50}}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{25}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{25}}\)
b ) oblicz średnią liczbę oczek w jednym rzucie
No nie wiem o co tutaj chodzi. Średnia liczba oczek w jednym rzucie, jak w jednym rzucie może wypaść jedno oczko ?
Średnia liczba oczek w jednym rzucie.
Średnia liczba oczek w jednym rzucie.
Widziales kiedys kostke na oczy?jak w jednym rzucie może wypaść jedno oczko ?
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Średnia liczba oczek w jednym rzucie.
A ty czytasz ze zrozumieniem ? Według tego polecenia może wypaść jakaś "średnia liczba oczek" w jednym rzucie, a nie według mnie.
Średnia liczba oczek w jednym rzucie.
No to wyznacz rozklad w jednym rzucie i policz wartosc oczekiwana