statystyka rozkład normalny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
paula987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 sty 2015, o 17:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

statystyka rozkład normalny

Post autor: paula987 »

Mam problem z takim zadaniem:
Czas sprawnej pracy mierników pewnego typu (w dniach) ma rozkład N(1000,100). Jaki powinien być okres gwarancji, aby na 99% miernik działał przynajmniej przez okres gwarancji? Ile procent mierników psuje się przed upływem 400 dni ?
miodzio1988

statystyka rozkład normalny

Post autor: miodzio1988 »

Uloz rownanie na pierwsze zagadnienie. Jakie pstwo tutaj mamy? matematycznie
paula987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 sty 2015, o 17:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

statystyka rozkład normalny

Post autor: paula987 »

\(\displaystyle{ P \left( Z \ge \frac{a-1000}{100} \right) =0.99}\) ?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2015, o 22:43 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ