Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem jak to ruszyć:
Dwuwymiarowa zmienna losowa(X,Y) ma łączną funkcję gęstości prawdopodobienstwa \(\displaystyle{ f_{X,Y} \left( x,y\right)}\).
Udowodnij, że funkcja gęstości prawdopodobieństwa zmiennej losowej Z=X+Y dana jest wzorem:
\(\displaystyle{ f_{z}\left( z\right) = \int_{- \infty }^{ \infty } f_{X,Y} \left( x,z-x\right)dx}\)
Dzięki!
Funkcja gęstości prawdopodobieństwa zmiennej losowej
Funkcja gęstości prawdopodobieństwa zmiennej losowej
dowód znajdziesz spokojnie w necieRachunek Prawdopodobie´nstwa i Statystyka - Zestaw 7
Informatyka stosowana, wszystkie grupy
Funkcja gęstości prawdopodobieństwa zmiennej losowej
Poszukaj, spokojnie powinieneś znaleźć, skoro to jest Twoja praca domowa