Jaki wzór dla wyznaczenia przedziału ufności?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
tomek631
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 gru 2014, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa

Jaki wzór dla wyznaczenia przedziału ufności?

Post autor: tomek631 »

Witam, mam nastepujące zadanie:


W pewnym przeds. wylosowano 5 pracowników i zbadano liczbe zwolnien L4 w ciągu roku. Średnia liczba zachorowań wynosiła 8 dni, a odch. standardowe 3 dni. Zakładając, że liczba dni chorobowych ma rozkład normalny, wyznacz przedział ufności średniej liczby dni chorobowych na poz. ufności 0,99.

no i ok, tylko teraz z którego wzoru mam skorzystać?
znane RO

\(\displaystyle{ \neg x - \frac{ro}{ \sqrt{n} } u(1- \frac{ \alpha }{2}) \le m \le \neg x + \frac{ro}{ \sqrt{n-1} } u(1- \frac{ \alpha }{2})}\)

czy

nieznane RO

\(\displaystyle{ \neg x - \frac{S}{ \sqrt{n-1} } t(1- \frac{ \alpha }{2},n-1) \le m \le \neg x + \frac{S}{ \sqrt{n} } t(1- \frac{ \alpha }{2},n-1)}\)
miodzio1988

Jaki wzór dla wyznaczenia przedziału ufności?

Post autor: miodzio1988 »

Ten drugi zastosuj, nic nie wiemy o rozkładzie, a mamy odchylenie z próby a nie z rozkładu
tomek631
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 gru 2014, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa

Jaki wzór dla wyznaczenia przedziału ufności?

Post autor: tomek631 »

czyli kiedy mamy stosować pierwszy, a kiedy drugi?
miodzio1988

Jaki wzór dla wyznaczenia przedziału ufności?

Post autor: miodzio1988 »

Wtedy kiedy masz założenia dla tych wzorów spełnione
tomek631
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 gru 2014, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa

Jaki wzór dla wyznaczenia przedziału ufności?

Post autor: tomek631 »

no tak, ale Ro i S to przecież odchylenie stand. założenia tylko takie znam jak wyżęj pisałem
miodzio1988

Jaki wzór dla wyznaczenia przedziału ufności?

Post autor: miodzio1988 »

Widzisz roznice miedzy odchyleniem z próby a z populacji/rozkladu?
ODPOWIEDZ