Błąd podany w procentach
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 2 sty 2015, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Błąd podany w procentach
Witam
Potrzebuję pomocy w podaniu statystki wystąpienia błędów. Mam dylemat jak obliczyć błąd i podać go w procentach. A mianowicie.
Jest dany odcinek 10 metrów na tym odcinku na długości 1 metra wystąpił błąd. Wynik to 10%. Jednakże po jakimś czasie znowu w tym miejscu na odcinku 1 metra wystąpił ponownie błąd. W jaki sposób podać/obliczyć błąd?
Wynik to 20%? A co jeśli błąd wystąpił 5 razy?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Potrzebuję pomocy w podaniu statystki wystąpienia błędów. Mam dylemat jak obliczyć błąd i podać go w procentach. A mianowicie.
Jest dany odcinek 10 metrów na tym odcinku na długości 1 metra wystąpił błąd. Wynik to 10%. Jednakże po jakimś czasie znowu w tym miejscu na odcinku 1 metra wystąpił ponownie błąd. W jaki sposób podać/obliczyć błąd?
Wynik to 20%? A co jeśli błąd wystąpił 5 razy?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Błąd podany w procentach
Napisz trochę jaśniej. Co ma wspólnego czas z odcinkiem? Odcinek czego - tkaniny? Co to znaczy, że znowu błąd na tym samym metrze? Ile razy może wystąpić błąd na tym samym metrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 2 sty 2015, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Błąd podany w procentach
Błąd taki może wystąpić na przykład jak spawamy. Spaw o długości 10 metrów, a do wycięcia 1 metr. Czyli 10% całkowitej długości. Poprawek może być np. 5 i 5 razy trzeba spawać dany odcinek.
PS I nie jestem pewny czy to liczyć tak, że pięć poprawek to 50%. Moim daniem tak trzeba, ale nie jestem pewny więc wszedłem na to forum.
PS I nie jestem pewny czy to liczyć tak, że pięć poprawek to 50%. Moim daniem tak trzeba, ale nie jestem pewny więc wszedłem na to forum.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Błąd podany w procentach
Moim zdaniem inny wynik.terezjasz20 pisze: Wynik to 20%? A co jeśli błąd wystąpił 5 razy?
1 błąd - spawasz 10 metrów, w tym 1 błędnie to błąd \(\displaystyle{ \frac{1}{10} \cdot 100 \% =10 \%}\)
2 błędy - czyli spawałeś 11 metrów, w tym 2 źle to błąd \(\displaystyle{ \frac{2}{11} \cdot 100 \% =18,(18) \%}\)
3 błędy - \(\displaystyle{ \frac{3}{12} \cdot 100 \% =25 \%}\)
4 błędy - \(\displaystyle{ \frac{4}{13} \cdot 100 \% \approx 30,77 \%}\)
5 błędów - \(\displaystyle{ \frac{5}{14} \cdot 100 \% \approx 35,71 \%}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 2 sty 2015, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Błąd podany w procentach
Tylko jeśli przyjmiemy dla tych obliczeń, że 10 metrów spoiny to 10zł to 1 metr to 1zł. Jeżeli 5 razy się błąd pojawi to 5 zł. A z twoich obliczeń wyniknie, że w procentach to 35,71 % a w kosztach to wyniesie 50%.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Błąd podany w procentach
Liczymy statystykę ilości błędnych metrów, czy kosztów?
Te metry z błędem się wyrzuca? Jeśli tak, to koszty to na początku \(\displaystyle{ 10}\) zł. a potem dodatkowo \(\displaystyle{ 4}\) zł. czyli koszty razem to \(\displaystyle{ 14}\) zł. z czego \(\displaystyle{ 5}\) zł. zostało zniszczone.
Jeśli tych błędnych metrów się nie wyrzuca, to ile kosztuje naprawa metra?
Błąd \(\displaystyle{ 50 \%}\) będzie jak na pięciu różnych metrach zrobisz po jednym błędzie.
Według Ciebie w sytuacji, gdy 9 metrów ma po 1 błędzie a 1 metr 2 błędy, to wynik wynosi \(\displaystyle{ 110 \%}\), czyli chyba bez sensu, co?
Te metry z błędem się wyrzuca? Jeśli tak, to koszty to na początku \(\displaystyle{ 10}\) zł. a potem dodatkowo \(\displaystyle{ 4}\) zł. czyli koszty razem to \(\displaystyle{ 14}\) zł. z czego \(\displaystyle{ 5}\) zł. zostało zniszczone.
Jeśli tych błędnych metrów się nie wyrzuca, to ile kosztuje naprawa metra?
Błąd \(\displaystyle{ 50 \%}\) będzie jak na pięciu różnych metrach zrobisz po jednym błędzie.
Według Ciebie w sytuacji, gdy 9 metrów ma po 1 błędzie a 1 metr 2 błędy, to wynik wynosi \(\displaystyle{ 110 \%}\), czyli chyba bez sensu, co?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 2 sty 2015, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Błąd podany w procentach
Mając np. 10 samochodów kosztujących każdy 100zł to suma równa się 1000zł. Jeżeli muszę wymienić dwa samochody to mam koszt całkowity 1000zł plus dwa nowe samochody, które musiałem zakupić. Wynik to 1200zł. A więc musiałem ponieść koszt 1000zł plus 200zł czyli dodatkowy nakład to 20%.
"Liczymy statystykę ilości błędnych metrów, czy kosztów?" "Według Ciebie w sytuacji, gdy 9 metrów ma po 1 błędzie a 1 metr 2 błędy, to wynik wynosi 110 \%, czyli chyba bez sensu, co?"
Tylko jeśli podepniemy pod to koszty to się już raczej nie jest bez sensu. Bo musieliśmy ponieść koszt tych 9 metrów plus do tego 2 metry, które musieliśmy dołożyć.
"Liczymy statystykę ilości błędnych metrów, czy kosztów?" "Według Ciebie w sytuacji, gdy 9 metrów ma po 1 błędzie a 1 metr 2 błędy, to wynik wynosi 110 \%, czyli chyba bez sensu, co?"
Tylko jeśli podepniemy pod to koszty to się już raczej nie jest bez sensu. Bo musieliśmy ponieść koszt tych 9 metrów plus do tego 2 metry, które musieliśmy dołożyć.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Błąd podany w procentach
Dodatkowe koszty w stosunku do prawidłowych kosztów są takie jak napisałeś. Wynika z tego, że zadałeś w pierwszym poście złe pytanie. Prosiłeś o statystykę wystąpienia kilku błędów w jednym metrze spośród dziesięciu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 2 sty 2015, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Błąd podany w procentach
"Prosiłeś o statystykę wystąpienia kilku błędów w jednym metrze spośród dziesięciu."
Dokładniej to o statystykę wystąpienia kilku błędów spośród 10 metrów, bo nie byłem pewien czy dobrze liczę. Ale chyba dobrze liczyłem.
Dokładniej to o statystykę wystąpienia kilku błędów spośród 10 metrów, bo nie byłem pewien czy dobrze liczę. Ale chyba dobrze liczyłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 2 sty 2015, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Błąd podany w procentach
Dokładnie, bo jeżeli jest poprawka to trzeba ją poprawić w tym samym miejscu. Źle się wyraziłem poprostu mea culpa