Zmienna ma rozkład chi-kwadrat o \(\displaystyle{ 25}\) stopniach swobody.
\(\displaystyle{ F(x^{2})=0,95}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\) wynosi?
chi kwadrat
chi kwadrat
Tablice rozkładu \(\displaystyle{ \chi^2}\) o \(\displaystyle{ n}\) stopniach swobody podają kwantyle \(\displaystyle{ \chi^2_{\alpha,n}}\) rzędu \(\displaystyle{ 1-\alpha}\). Oznacza to, że \(\displaystyle{ F(\chi^2_{\alpha,n})=1-\alpha}\). Tak więc u Ciebie, jeśli \(\displaystyle{ F(x^2)=0.95=1-\alpha}\), to \(\displaystyle{ \alpha=0.05}\). Odczytaj \(\displaystyle{ x^2}\) z tablic wiedząc wobec tego, że \(\displaystyle{ x^2=\chi^2_{0.05,25}}\)
Ćwiczenie. Wiedząc, że \(\displaystyle{ F(x^2)=0.9}\) wyznacz \(\displaystyle{ x^2}\). Powiedzmy, że mamy \(\displaystyle{ 10}\) stopni swobody.
Jak widzisz, musisz przypomnieć sobie definicję kwantyla.
Ćwiczenie. Wiedząc, że \(\displaystyle{ F(x^2)=0.9}\) wyznacz \(\displaystyle{ x^2}\). Powiedzmy, że mamy \(\displaystyle{ 10}\) stopni swobody.
Jak widzisz, musisz przypomnieć sobie definicję kwantyla.
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
chi kwadrat
Zamiast niepewnych tablic proponuję pewnego Excela.
"=rozkład.chi.odw(prawdopodobieństwo; liczba stopni swobody)"
"=rozkład.chi.odw(prawdopodobieństwo; liczba stopni swobody)"
chi kwadrat
A cóż niepewnego w tablicach? Warto ich użycia uczyć studentów. Arkusz kalkulacyjny można stosować dopiero wtedy, gdy coś się o statystyce wie: co, po co i dlaczego.
W tym kontekście Arkusz kalkulacyjny zabija myślenie, a zapewne nie o to pytającej chodziło. Oczywiście Twoja informacja o istnieniu takiej funkcji jest przydatna.
W tym kontekście Arkusz kalkulacyjny zabija myślenie, a zapewne nie o to pytającej chodziło. Oczywiście Twoja informacja o istnieniu takiej funkcji jest przydatna.