Współczynnik korelacji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
sir_dudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 3 lis 2006, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola Żelichowska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Współczynnik korelacji

Post autor: sir_dudi »

Mam do rozwiązania takie zadanie:
W pewnym obserwatorium meteorologicznym obserwowano średnią temperaturę w nocy oraz maksymalną głębokość zamarzania gleby w lutym.
LUTY 1991 1992 1993 1994 1995 1996
xi C -3 -1 0 0 -1 -1
YI Cm 20 5 20 25 15 5

Określ współczynnik korelacji między temp a głębokością zamarzania.
Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

Współczynnik korelacji

Post autor: abrasax »

1. policzyć średnie \(\displaystyle{ \overline{x}, \ \overline{y}}\)

2. wzór na współczynnik korelacji:
\(\displaystyle{ r=\frac{\sum (x_i - \overline{x})(y_i - \overline{y})}{\sqrt{\sum (x_i-\overline{x})^2})\sqrt{\sum (y_i-\overline{y})^2}}}\)

odsyłam do kompendium
ODPOWIEDZ