Wyznaczanie parametrów z wariancji i wart.oczekiwanej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
jeal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 4 mar 2009, o 21:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

Wyznaczanie parametrów z wariancji i wart.oczekiwanej

Post autor: jeal »

Witajcie!

Mam przed sobą zadanie o następującej treści:
Zmienna losowa X ma rozkład dwumianowy z wartością oczekiwaną 12 i wariancją 3. Wyznacz wartości parametrów tego rozkładu.

Podejrzewam, że jest to Bernoulli.. więc \(\displaystyle{ E(X)=n*p}\) oraz \(\displaystyle{ D ^{2}(X)=n*p*q}\). ale co dalej? jak to obliczyć?

Czy znalazłaby ktoś chwilę, żeby mi pomóc?
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Wyznaczanie parametrów z wariancji i wart.oczekiwanej

Post autor: Adifek »

\(\displaystyle{ \begin{cases} np=12 \\ np(1-p)=3 \end{cases}}\)
i rozwiązujemy układ równań
ODPOWIEDZ