Trzy gminy po: 10tys. mieszkańców, 40tys., 25tys
Gęstość zaludnienia po: \(\displaystyle{ 40os./ km^{2}}\) , \(\displaystyle{ 20os./ km^{2}}\), \(\displaystyle{ 50os./ km^{2}}\)
Gdy obliczam średnią gęstość zaludnienia trzech gmin "zwykłym" sposobem to wychodzi mi odpowiedni wynik czyli \(\displaystyle{ 27,27os./ km^{2}}\).
A teraz pytanie. Czy te zadanie można obliczyć poprzez użycie wzoru na średnią harmoniczną? Bo wtedy wynik wychodzi mi \(\displaystyle{ 31,5os./ km^{2}}\)
Jak robię: \(\displaystyle{ \frac{3}{ \frac{1}{40}+ \frac{1}{20}+ \frac{1}{50} }}\)
Nie tak: na podstawie ilości mieszkańców i gęstości trzeba policzyć powierzchnię każdej z gmin. Następnie dodać do siebie powierzchnie, dodać mieszkanców i podzelić to drugie przez to pierwsze