Nierówność Czebyszewa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Prasiuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 13 lut 2011, o 21:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Nierówność Czebyszewa

Post autor: Prasiuk »

Czy ma ktoś pomysł jak zacząć i jak się za to zabrać.
Wykorzystująć nierówność Czebyszewa pokazać że dla rozkładu o skończonej wariancji zachodzi
\(\displaystyle{ |m- \alpha | \le \sqrt{2} \sigma}\)
oraz
\(\displaystyle{ |m- \alpha | \le \sigma}\)

\(\displaystyle{ m - mediana}\)
\(\displaystyle{ \alpha - srednia}\)
\(\displaystyle{ \sigma - odchylenie}\)
ODPOWIEDZ