Twierdzenie de Moivre'a Laplace'a

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Prasiuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 13 lut 2011, o 21:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Twierdzenie de Moivre'a Laplace'a

Post autor: Prasiuk »

Mam do rozważenia problem dość prosty jednak wątpliwość występuje prawdopodobnie przy źle dobranych danych..

1. Rzucamy 900 razy niesymetryczną monetą. Prawdopodobieństwo wyrzucenia orła to 10%. Obliczyć prawdopodobieństwo że liczba orłów znajdzie się w przedziale <-180:292>
Moje rozwiązanie

\(\displaystyle{ EX=np=900*0.1=90}\)
\(\displaystyle{ \sigma= \sqrt{npq}= \sqrt{900*0.1*0.9 } =9}\)

Standaryzując do rozkładu normalnego mamy

\(\displaystyle{ Y=\Phi( \frac{X-90}{9})}\)

Wyliczając otrzymuje

\(\displaystyle{ \Phi(22,4)-\Phi(30)}\)

Czy jest to dobre rozwiązanie czy dane są źle dobrane?
miodzio1988

Twierdzenie de Moivre'a oraz Nierówność Czebyszewa

Post autor: miodzio1988 »

Nie jest dobrze, wynik powinien byc bliski jedynki, a nie zera
Prasiuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 13 lut 2011, o 21:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Twierdzenie de Moivre'a Laplace'a

Post autor: Prasiuk »

Zatem w jaki sposób standaryzować to do rozkładu normalnego aby miało sens?
miodzio1988

Twierdzenie de Moivre'a Laplace'a

Post autor: miodzio1988 »

Zamysł jest ok, ale pamiętaj, że jeden atom wyjdzie Ci ujemny, wtedy musisz skorzystać z zasady

\(\displaystyle{ \Phi(-x)=1-\Phi(x)}\)

dla \(\displaystyle{ x>0}\)
Prasiuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 13 lut 2011, o 21:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Twierdzenie de Moivre'a Laplace'a

Post autor: Prasiuk »

Otrzymam więc takie rozwiązanie

\(\displaystyle{ 1-\Phi(22,4)-\Phi(30)}\) ?
miodzio1988

Twierdzenie de Moivre'a Laplace'a

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \Phi(22,4)-(1-\Phi(30) )}\)
Prasiuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 13 lut 2011, o 21:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Twierdzenie de Moivre'a Laplace'a

Post autor: Prasiuk »

Czyli powinienem uzyskać prawie jeden.
Dziękuję bardzo.
ODPOWIEDZ