Wyznaczanie kwartyli

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Gromah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 20 paź 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 11 razy

Wyznaczanie kwartyli

Post autor: Gromah »

Informacje o wydajności i liczbie wykonanych wyrobów przez wybraną grupę pracowników przedsiębiorstwa XX przedstawia tabela:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
Wydajność & 10-14 & 14-18 & 18-22 & 22-26 & 26-30 & 30-34 \\ \hline
Łączna liczba sztuk & 120 & 320 & 800 & 720 & 420 & 160 \\ \hline
\end{tabular}}\)


Problem mam taki, gdy jak chcę wyznaczyć kwartyl 2 tzn. medianę to gdy podstawiam pod wzór: \(\displaystyle{ Q_{2} = 22 \cdot \frac{1270-1240}{720} \cdot 4}\) to wychodzą mi same bzdury. Może ktoś mi wskazać gdzie robię błąd?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2014, o 02:26 przez leszczu450, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wyznaczanie kwartyli

Post autor: kropka+ »

1.Pozycja mediany to \(\displaystyle{ \frac{n+1}{2}=1270,5}\)
2. Po \(\displaystyle{ 22}\) powinien być \(\displaystyle{ +}\)
ODPOWIEDZ