Tablice rozkładu norlanego dla wiekszych wartości.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Szymeeeek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 15 sty 2014, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Tablice rozkładu norlanego dla wiekszych wartości.

Post autor: Szymeeeek »

Witam. Mam pytanie ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na nie jeszcze.

Podobno ze standardowych tablic rozkładu normalnego można odczytać wartości większe.

np. \(\displaystyle{ A = 120,}\) \(\displaystyle{ \mu = 5}\) a \(\displaystyle{ \sigma = 2}\)

\(\displaystyle{ P(A) =}\) ??

Byłbym wdzięczy za pomoc jak to przekształcić aby uzyskać informację z tablicy o tym.

Pozdrawiam
miodzio1988

Tablice rozkładu norlanego dla wiekszych wartości.

Post autor: miodzio1988 »

Pytanie bez sensu, czym jest prawdopodobienstwo z liczby?
Szymeeeek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 15 sty 2014, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Tablice rozkładu norlanego dla wiekszych wartości.

Post autor: Szymeeeek »

Mały błąd się wkradł.

Dajmy na to ze mamy podane \(\displaystyle{ \mu = 5}\) i \(\displaystyle{ \sigma = 2}\)

Obliczyć prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P (X<3)}\) czyli jak dobrze rozumiem to obliczyć (odczytać) \(\displaystyle{ F(3)}\)

I jak takie dane z tablicy odczytać ?

Też potrzebuję do innego podpunktu \(\displaystyle{ F(9)}\) i mam to odczytać z samych tablic ale nie wiem jak to zrobić.
miodzio1988

Tablice rozkładu norlanego dla wiekszych wartości.

Post autor: miodzio1988 »

Standaryzacji dokonujesz i wtedy patrzysz się na tablice rozkladu \(\displaystyle{ N \left( 0, 1 \right)}\)
Szymeeeek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 15 sty 2014, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Tablice rozkładu norlanego dla wiekszych wartości.

Post autor: Szymeeeek »

Dziękuję bardzo za pomoc !
ODPOWIEDZ