wygrywające losy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

wygrywające losy

Post autor: bazalt94 »

W pudełku jest 10 losów w tym 2 wygrywające na kwote 10 zł, 1 wygrywajacy na kwotę 20zł, pozostałe sa puste. każdy los kosztuje 5zł. Gracz kupuje jeden los. Podaj rozkład wygranej gracza. Oblicz wartosc oczekiwaną jego wygranej i jej wariancję.


prosze o jakies wskazówki, bo póki co udało mi sie tylko rozkład zrobić
\(\displaystyle{ P(X=10)=0,2}\)
\(\displaystyle{ P(X=20)=0,1}\)
\(\displaystyle{ P(X=0)=0,7}\)
Ostatnio zmieniony 9 lis 2014, o 19:15 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

wygrywające losy

Post autor: miodzio1988 »

rozklad nie jest poprawny , bo
każdy los kosztuje 5zł. Gracz kupuje jeden los.
ODPOWIEDZ