Zmienna losowa EY

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
likoms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 lis 2014, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Zmienna losowa EY

Post autor: likoms »

Niech zmienna losowa X ma gęstość

\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 2-2x \ dla \ \left( 0,1\right) \\ 0 \ poza \ tym \end{cases}}\)

Niech \(\displaystyle{ Y= e^{x}}\). Oblicz EY bez wyznaczania rozkładu Y a następnie wyznacz dystrybuantę Y


Zrobiłem coś takiego

\(\displaystyle{ EY= \int_{0}^{1}e^x(2-2x)dx}\) ale ta całka wynosi 1,43. I nie wiem czy to dobrze jest.
szw1710

Zmienna losowa EY

Post autor: szw1710 »

\(\displaystyle{ 1.43}\) to przybliżenie. Całkuj przez części. Czy wartość oczekiwana musi być liczbą z przedziału \(\displaystyle{ [0,1]}\)? Jaka jest wartość oczekiwana w rzucie kostką? Zmienną losową jest liczba wyrzuconych oczek.
ODPOWIEDZ