Prognoza wydatków oraz równanie regresji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
tuptusdratewka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 paź 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

Prognoza wydatków oraz równanie regresji

Post autor: tuptusdratewka »

Witam. Potrzebuję rozwiązania do dwóch zadań ponieważ nie wiem jak je zrobić. Jeśli ktoś potrafi, byłabym wdzięczna. Wystarczy nawet wynik.

1.Wiedząc, że wydatki Y (wyrażone w złotówkach) pewnej rodziny w latach 1999-2010 można opisać linią trendu \(\displaystyle{ y=10t+800}\) (naturalna skala czasu) postaw prognozę wydatków na rok 2012.

2.Wiedząc, że \(\displaystyle{ r_{xy}=0,9}\), \(\displaystyle{ \overline{x}=2}\) , \(\displaystyle{ \overline{y}=2}\) oraz \(\displaystyle{ S_{x}=4}\), \(\displaystyle{ S_{y}=2}\) , wyznacz równanie regresji: \(\displaystyle{ y=a_{x}+b}\)
miodzio1988

Prognoza wydatków oraz równanie regresji

Post autor: miodzio1988 »

na palcach w pierwszym policz ile to jest lat podstaw
tuptusdratewka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 paź 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

Prognoza wydatków oraz równanie regresji

Post autor: tuptusdratewka »

Ok. Czyli 14 lat od 1999 do 2012 (wliczając rok 99).
\(\displaystyle{ 10*14+800=940}\)
Dobrze rozumiem?
miodzio1988

Prognoza wydatków oraz równanie regresji

Post autor: miodzio1988 »

dobrze, jesli model był rzeczywiście stworzony dla \(\displaystyle{ t=1,2,3...}\)

Często takie modele tworzy się od \(\displaystyle{ t=0}\)
ODPOWIEDZ