Dowód wariancji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Mycha1309
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 24 paź 2014, o 12:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Dowód wariancji

Post autor: Mycha1309 »

Udowodnić, że suma kwadratów odchyleń elementów szeregu od ich średniej arytmetycznej jest mniejsza niż suma kwadratów odchyleń od jakiejkolwiek innej liczby. Czyli dla szeregu rozdzielczego przedziałowego wykazać, że:

Dla każdego "a" różnego od średniej arytmetycznej zachodzi nierówność:

\(\displaystyle{ S ^{2} < \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{k} (x_{i} - a)^{2} * n_{i}}\)
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

Dowód wariancji

Post autor: sebnorth »

niech \(\displaystyle{ \overline{x}}\) oznacza średnią

\(\displaystyle{ A = \sum_{i=1}^{k} (x_{i} - a)^{2} \cdot n_{i} =}\)

\(\displaystyle{ = \sum_{i=1}^{k} (x_{i} - \overline{x} + \overline{x} - a)^{2} \cdot n_{i} =}\)

\(\displaystyle{ = \sum_{i=1}^{k} (x_{i} - \overline{x})^2 \cdot n_i + \sum_{i=1}^{k} 2 (x_{i} - \overline{x})(\overline{x} - a) \cdot n_i + \sum_{i=1}^{k} (\overline{x} - a)^2 \cdot n_i =}\)

\(\displaystyle{ = \sum_{i=1}^{k} (x_{i} - \overline{x})^2 \cdot n_i + 2(\overline{x} - a) \cdot \sum_{i=1}^{k} (x_{i} - \overline{x})\cdot n_i + n\cdot (\overline{x} - a)^2}\)

zauważmy, że \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{k} (x_{i} - \overline{x})\cdot n_i = 0}\)

czyli \(\displaystyle{ A = \sum_{i=1}^{k} (x_{i} - \overline{x})^2 \cdot n_i + n\cdot (\overline{x} - a)^2}\)

\(\displaystyle{ A}\) będzie najmniejsze jeśli drugi składnik będzie zero a to będzie wtedy kiedy \(\displaystyle{ \overline{x} = a}\)
ODPOWIEDZ