ENW liczby prób schematu Bernoulli'ego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
fafner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rumia
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 9 razy

ENW liczby prób schematu Bernoulli'ego

Post autor: fafner »

Witam,
Kompletnie nie rozumiem rozwiązania poniższego zadania. Szukałem trochę teorii, ale nic nie znalazłem:

Wykonano n doświadczeń zgodnie ze schematem Bernoulli'ego, z prawdopodobieństwem sukcesu p= \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\). Liczba n doświadczeń jest nieznanym parametrem. Okazało się, że liczba porażek jest o 4 większa, niż liczba sukcesów. Ile wynosi wartość estymatora największej wiarygodności parametru n?

Rozwiązanie zadania jest tutaj(zad4):

Kod: Zaznacz cały

http://www.aktuariusze.net.pl/documents/exam/_1998.02.28_%20_prawdopodobie%20%20stwo_i_statystyka.pdf


Nie rozumiem przede wszystkim skąd tam jest \(\displaystyle{ \frac{p_k}{p_{k+1}}>1}\)?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7921
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1672 razy

ENW liczby prób schematu Bernoulli'ego

Post autor: janusz47 »

Bo do ustalenia maksymalnego prawdopodobieństwa w zagadnieniu Bernoulliego uwzględnia się iloraz
prawdopodobieństw spełniających nierówność
\(\displaystyle{ \frac{p_{k}}{p_{k+1}}>1.}\)

Lub tworzy funkcję największej wiarygodności, którą logarytmujemy i obliczamy jej maksimum.
ODPOWIEDZ