wartośc średnia i odchylenie

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mathematicalromance
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 17 lis 2010, o 21:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

wartośc średnia i odchylenie

Post autor: mathematicalromance »

Obwód prostokąta dany jestwzorem P=2x+2y
Wartości są mierzone niezaleznie.
Przypuszczając:
wartość średnia x=55mm, odchylenie st x=0,05
wartość średnia y=32 mm, ochylenie y=0,1 mm

Oblicz srednia wartość obwodu i odchylenie standardowe.

Jest to zależność liniowa.
srednia wartość obwodu=(55+32)/2
Natomiast jak policzyć odchylenie standardowe?
miodzio1988

wartośc średnia i odchylenie

Post autor: miodzio1988 »

SRednią wartość zle policzyles, wlasnosc wartosci oczekiwanej sie kłaniają
mathematicalromance
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 17 lis 2010, o 21:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

wartośc średnia i odchylenie

Post autor: mathematicalromance »

a jakaś podpowiedź?

o taką własność chodzi E(X + Y) = E(X) + E(Y)?
miodzio1988

wartośc średnia i odchylenie

Post autor: miodzio1988 »

zgadza się
mathematicalromance
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 17 lis 2010, o 21:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

wartośc średnia i odchylenie

Post autor: mathematicalromance »

Czy mółgby ktoś napisać jak to zadanie rozwiązać? Czy mam policzyć pochodne cząstkowe po x i po y?
miodzio1988

wartośc średnia i odchylenie

Post autor: miodzio1988 »

Jakie pochodne cząstkowe??

\(\displaystyle{ EP}\) masz policzyc, czyli wartość oczekiwaną
mathematicalromance
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 17 lis 2010, o 21:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

wartośc średnia i odchylenie

Post autor: mathematicalromance »

no ale podobno źle obliczyłam, tzn. x+y jest źle
miodzio1988

wartośc średnia i odchylenie

Post autor: miodzio1988 »

Nie podobno tylko źle. Masz to dobrze i sensownie policzyć
mathematicalromance
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 17 lis 2010, o 21:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

wartośc średnia i odchylenie

Post autor: mathematicalromance »

do wzoru na wartość oczekiwaną potrzebne jest prawdopodobieństwo, a ja go nie mam
ODPOWIEDZ