Dzień dobry, mam pytanie odnośnie możliwości obliczenia niewiadomej z przedstawionych poniżej danych.
Odbywa się badanie. Do badania przystąpili badani z grupy A i grupy B.
W eksperymencie ilość badanych z grupy A wynosi 79%, 21% z grupy B.
55% wyników X w eksperymencie uzyskują badani z grupy A, a 45% badani z grupy B. Jaki procent grupy B uzyskuje wynik X, jeżeli w grupie A wynosi on 16%? Czy to w ogóle można obliczyć?
Z góry dzięki
Proporcje- czy to się da obliczyć?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Proporcje- czy to się da obliczyć?
\(\displaystyle{ n}\) - liczba badanych osób
\(\displaystyle{ x}\) - liczba osób z wynikiem X
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ 0,79n}\) - liczność grupy A
\(\displaystyle{ 0,21n}\) - liczność grupy B
\(\displaystyle{ 0,55x}\) - liczba osób z wynikiem X w grupie A
\(\displaystyle{ 0,45x}\) - liczba osób z wynikiem X w grupie B
\(\displaystyle{ \frac{0,55x}{0,75n}=0,16 \Rightarrow \frac{x}{n}= \frac{0,16 \cdot 0,75}{0,55}}\)
Szukamy \(\displaystyle{ \frac{0,45x}{0,21n} \cdot 100 \%}\)
Wystarczy podstawić \(\displaystyle{ \frac{x}{n}}\)
\(\displaystyle{ x}\) - liczba osób z wynikiem X
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ 0,79n}\) - liczność grupy A
\(\displaystyle{ 0,21n}\) - liczność grupy B
\(\displaystyle{ 0,55x}\) - liczba osób z wynikiem X w grupie A
\(\displaystyle{ 0,45x}\) - liczba osób z wynikiem X w grupie B
\(\displaystyle{ \frac{0,55x}{0,75n}=0,16 \Rightarrow \frac{x}{n}= \frac{0,16 \cdot 0,75}{0,55}}\)
Szukamy \(\displaystyle{ \frac{0,45x}{0,21n} \cdot 100 \%}\)
Wystarczy podstawić \(\displaystyle{ \frac{x}{n}}\)
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Proporcje- czy to się da obliczyć?
Literówka. Powinno być \(\displaystyle{ 0,79n}\), czyli
\(\displaystyle{ \frac{0,55x}{0,79n}=0,16 \Rightarrow \frac{x}{n}= \frac{0,16 \cdot 0,79}{0,55}}\)
\(\displaystyle{ \frac{0,55x}{0,79n}=0,16 \Rightarrow \frac{x}{n}= \frac{0,16 \cdot 0,79}{0,55}}\)