Zależność i skorelowanie wektora losowego
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 9 mar 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 18 razy
Zależność i skorelowanie wektora losowego
Wektor losowy (X,Y) jest typu ciągłego o gęstości danej wzorem:
\(\displaystyle{ (x,y)= \begin{cases}2x\ dla\ x \in \langle0,1\rangle, y\ \in \langle1,2\rangle \\ 0\ dla\ x \not\in \langle0,1\rangle \vee y \not\in \langle1,2\rangle \end{cases}}\)
Zmienne X i Y są
A.Zależne i nieskorelowane
B.Niezależne i skorelowane
C.Zależne i skorelowane
D.Niezależne i nieskorelowane
Jak określić czy ten wektor jest losowy jest zależny lub nie i skorelowany lub nie? Namalować jego funkcje na wykresie i sprawdzić? No bo linia wykresu będzie rosła tylko dla x od 0 do 1 a w każdym innym wypadku będzie 0. A wtedy będzie zależna tylko o fragmencie 0 i 1 a w innych już nie. Nie wiem jak mam to określić. Mając taki przykładowy wzór.
\(\displaystyle{ (x,y)= \begin{cases}2x\ dla\ x \in \langle0,1\rangle, y\ \in \langle1,2\rangle \\ 0\ dla\ x \not\in \langle0,1\rangle \vee y \not\in \langle1,2\rangle \end{cases}}\)
Zmienne X i Y są
A.Zależne i nieskorelowane
B.Niezależne i skorelowane
C.Zależne i skorelowane
D.Niezależne i nieskorelowane
Jak określić czy ten wektor jest losowy jest zależny lub nie i skorelowany lub nie? Namalować jego funkcje na wykresie i sprawdzić? No bo linia wykresu będzie rosła tylko dla x od 0 do 1 a w każdym innym wypadku będzie 0. A wtedy będzie zależna tylko o fragmencie 0 i 1 a w innych już nie. Nie wiem jak mam to określić. Mając taki przykładowy wzór.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 9 mar 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 18 razy
Zależność i skorelowanie wektora losowego
A nie ma jakiegoś prostszego sposobu? Bo w tam trzeba całki liczyć. A to najlepiej nigdy mi nie szło.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zależność i skorelowanie wektora losowego
Gęstość da się przedstawić w postaci iloczynu dwóch funkcji, z których jedna zależy tylko od \(\displaystyle{ x}\), a druga tylko od \(\displaystyle{ y}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 9 mar 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 18 razy
Zależność i skorelowanie wektora losowego
Czyli
\(\displaystyle{ 2x \cdot 0 = 0}\)
Co oznacza że są niezależne ?
\(\displaystyle{ 2x \cdot 0 = 0}\)
Co oznacza że są niezależne ?
Zależność i skorelowanie wektora losowego
zupełnie bez sensu. Bierz się za liczenie rozkładów brzegowych lepiej
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 9 mar 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 18 razy
Zależność i skorelowanie wektora losowego
Jak mam się do tego zabrać. Gdzie znajdę podobny przykład, albo opis jak to zrobić.
Zależność i skorelowanie wektora losowego
Z definicji masz to zrobić, dwie proste całki masz wtedy do policzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 9 mar 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 18 razy
Zależność i skorelowanie wektora losowego
O to chodzi?
\(\displaystyle{ f_{X}(x)= \int_{-\infty}^{\infty} f(x,y)dy= \int_{0}^{1}2xdy}\)
\(\displaystyle{ f_{Y}(x)= \int_{-\infty}^{\infty} f(x,y)dx= \int_{1}^{2}2xdx}\)
Mam dalej liczyć? Czy źle podstawiłem
\(\displaystyle{ f_{X}(x)= \int_{-\infty}^{\infty} f(x,y)dy= \int_{0}^{1}2xdy}\)
\(\displaystyle{ f_{Y}(x)= \int_{-\infty}^{\infty} f(x,y)dx= \int_{1}^{2}2xdx}\)
Mam dalej liczyć? Czy źle podstawiłem
Zależność i skorelowanie wektora losowego
Policz i pamiętaj o tym jakie wartości przyjmują te zmienne, zobacz czy wyszły Ci gęstości na pewno
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 9 mar 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 18 razy
Zależność i skorelowanie wektora losowego
Pierwszej całki nie wiem jak mam obliczyć. Jeśli jest dy
A druga to mi wyszło:
\(\displaystyle{ =2 \int_{1}^{2}xdx=2 \cdot \frac{1}{2} \cdot x^{2}+C = 4 - 1 = 3}\)
Nie wiem tylko czy zapis jest poprawny
A druga to mi wyszło:
\(\displaystyle{ =2 \int_{1}^{2}xdx=2 \cdot \frac{1}{2} \cdot x^{2}+C = 4 - 1 = 3}\)
Nie wiem tylko czy zapis jest poprawny
Zależność i skorelowanie wektora losowego
Zupełnie nie jest. Musisz nadrobić braki, bo inaczej bieda będzie
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 9 mar 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 18 razy
Zależność i skorelowanie wektora losowego
\(\displaystyle{ =2\int_{1}^{2} x dx = 2 \cdot \frac{1}{2} \cdot x^{2}\left|\begin{array}{ccc}2\\\\1\end{array}=4 - 1 = 3}\)
Teraz dobrze?
No ale co mi to daje to 3? No i co z pierwszą całką?
Teraz dobrze?
No ale co mi to daje to 3? No i co z pierwszą całką?
Zależność i skorelowanie wektora losowego
No i teraz widzisz, że liczyłeś bez sensu. Czemu? Bo gęstość brzegowa musi się całkować do jedynki.
Podpowiem, źle ułożyłeś całki do gęstości brzegowych
Podpowiem, źle ułożyłeś całki do gęstości brzegowych
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 9 mar 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 18 razy
Zależność i skorelowanie wektora losowego
\(\displaystyle{ f_{Y}(x)= \int_{-\infty}^{\infty} f(x,y)dx= \int_{0}^{1}2xdx =2\int_{0}^{1} x dx = 2 \cdot \frac{1}{2} \cdot x^{2}\left|\begin{array}{ccc}1\\\\0\end{array}=1 - 0 = 1}\)
O to chodziło?
O to chodziło?