Witam.
Proszę o pomoc w dwóch zadaniach z regresji.
1.wyznacz funkcje regresji dla danych z tabeli ponizej
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c}
\hline
x_i & y_i \\ \hline
2 & 4,5 \\
3 & 6,5 \\
6 & 7 \\
7 & 8,2 \\
8 & 9,2
\end{array}}\)
Zinterpretuj wynik
2. zbadaj , czy istnieje zwiazek miedzy cena biletu a liczba przewozonych pasazerow oblicz wspolczynnik korelacji i zinterpretuj wynik
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c}
15 & 0,44 \\
20 & 0,43 \\
25 & 0,43 \\
30 & 0,37 \\
35 & 0,36 \\
40 & 0,35
\end{array}}\)
Regresja - dwa zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 15 cze 2014, o 23:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łowicz
- Podziękował: 1 raz
Regresja - dwa zadania
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2014, o 21:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa tematu.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa tematu.
Regresja - dwa zadania
Podaję odpowiedzi. Rachunki przeprowadź sama.
a) Przed wyznaczeniem funkcji regresji warto zbadać sens tego kroku czyli zobaczyć czy obie zmienne są skorelowane. Mamy tu współczynnik korelacji liniowej Pearsona \(\displaystyle{ r=0.94}\) świadczący o silnej korelacji dodatniej (tendencja wzrostowa). Równanie regresji ma postać \(\displaystyle{ y=0.65x+3.70}\)
b) \(\displaystyle{ r=-0.94}\) - silna korelacja liniowa o kierunku ujemnym (tendencja malejąca)
a) Przed wyznaczeniem funkcji regresji warto zbadać sens tego kroku czyli zobaczyć czy obie zmienne są skorelowane. Mamy tu współczynnik korelacji liniowej Pearsona \(\displaystyle{ r=0.94}\) świadczący o silnej korelacji dodatniej (tendencja wzrostowa). Równanie regresji ma postać \(\displaystyle{ y=0.65x+3.70}\)
b) \(\displaystyle{ r=-0.94}\) - silna korelacja liniowa o kierunku ujemnym (tendencja malejąca)