Taki problem:
Mając indeksy łancuchowe obliczyc indeksy jednopodstawowe o podstawie roku 2010.
ROK / IND.ŁAŃ.
2008 / -
2009 / 1.056
2010 / 1,022
2011 / 1,065
2012 / 1,071
Nie mam pojęcia jak to liczyć ;(
Indeksy łancuchowe
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Indeksy łancuchowe
A wiesz, czym jest indeks jednopodstawowy, a czym łańcuchowy?
Wiemy, np. że:
\(\displaystyle{ \frac{x_{2009}}{x_{2008}}=1,056}\), czyli \(\displaystyle{ x_{2009}=1,056x_{2008}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x_{2010}}{x_{2009}}=1,022}\), czyli \(\displaystyle{ x_{2010}=1,022x_{2009}=1,022 \cdot 1,056x_{2008}}\)
itd.
Czyli musisz wyznaczyć np. \(\displaystyle{ \frac{x_{2009}}{x_{2010}}= \frac{1,056x_{2008}}{1,022 \cdot 1,056x_{2008}}=...}\)
Wiemy, np. że:
\(\displaystyle{ \frac{x_{2009}}{x_{2008}}=1,056}\), czyli \(\displaystyle{ x_{2009}=1,056x_{2008}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x_{2010}}{x_{2009}}=1,022}\), czyli \(\displaystyle{ x_{2010}=1,022x_{2009}=1,022 \cdot 1,056x_{2008}}\)
itd.
Czyli musisz wyznaczyć np. \(\displaystyle{ \frac{x_{2009}}{x_{2010}}= \frac{1,056x_{2008}}{1,022 \cdot 1,056x_{2008}}=...}\)